Jobb och bostad, tack!

Alliansens besked att prioritera och satsa på unga är naturligtvis glädjande. Jag och många med mig i Moderata Ungdomsförbundet ser med tillförsikt fram emot när plattformen presenteras senare under våren. I mina ögon finns det två grundläggande reformer som skulle revolutionera unga människors villkor till det bättre att dessa två reformer blott ensamt skulle göra större skillnader än vad någon regeringen lyckats åstadkomma i modern tid. Det handlar om 2010-talets version av vad som på 90-talet beskrevs som den enda vägens politik.

Som vi redan konstaterat har ungdomar i Sverige sedan 1970-talet oavsett konjunkturläge skickats rakt in i massarbetslöshet. I dag är ungdomsarbetslösheten på 24 procent i Sverige. I länder där den äldre vuxna befolkningen är arbetslösa upp emot 25-30 procent beskrivs situationen som akut, kaotisk och krisartad. Men på något märkligt sätt har vi vant oss vid tanken att ung är samma sak som arbetslös. Om vi som land ska klara konkurrenskraften är det hög tid med reformer som sänker trösklar, slutar ålders-diskriminera och börjar inkludera alla som vill och kan arbeta på arbetsmarknaden. Om alliansen löser jobbfrågan och en gång för alla normaliserar Sverige till ett land där även unga kan vara delaktiga på arbetsmarknaden så kommer belöningen att vara stor.

Den andra frågan handlar om möjligheten till en egen bostad. På grund av planekonomisk bostadspolitik som plågar Sverige likt en relik från slutet av andra världskriget växer andelen unga som tvingas bo kvar hemma. Begreppet mambo har till och med vuxit in som en naturlig del av svenska språket. Det byggs inga bostäder eftersom det inte finns några pengar att tjäna på det. Istället för möjlighet till en egen första lägenhet tvingas unga människor till valet mellan skumraskaffärer på den svarta marknaden eller fortsatt bo kvar hemma. Väl på den svarta marknaden bestämmer alla med rätt kontakter och störst plånbok. När hälften av alla unga mellan 20 och 27 år saknar bostad är det dags att överge en bostadspolitik som misslyckats.

Om ungdomar kan få ett jobb, tjäna ihop sina egna pengar och förverkliga sina drömmar samtidigt som det finns någonstans att bo istället för hemma hos sina föräldrar är det en livsviktig start i livet. Allt däremellan är naturligtvis också viktigt men någonstans måste grundläggande och akuta samhällsproblem lösas. Det är bättre att skapa jobb och bostäder åt fler än att börja försöka åtgärda allting samtidigt. Back to basic, helt enkelt.

Andra bloggare: Kent Persson, Alltid rött, Mary X, Björndahl, Marie-Louise, Tjoockendroppe, Nephilim, Mitt i steget.

Media:  SvD. DN. SvD2.

Annonser

Etiketter: , , ,

3 svar to “Jobb och bostad, tack!”

  1. Elin Monday Says:

    Jobb, tack! http://www.youtube.com/watch?v=MDme2to8F3I

  2. Stefan – Nya moderaterna Says:

    […] Andra bloggar: Kent, Lars, Marie-Louise och André […]

  3. Victor Says:

    Deprimerande läsning, mycket bra skrivet !!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: