Det blir ett statsministerval

Bäst på att leda Sverige i händelse av allvarlig kris? Det blir 61–19 procent till Reinfeldt mot Sahlin. Bäst på att leda regeringens arbete? 55–26 till Reinfeldt mot Sahlin. Bäst på att skapa majoritet för sin politik i riksdagen? 51–29 till Reinfeldt mot Sahlin.

Dagens undersökning från Synovate bekräftat bilden av lyftet Fredrik Reinfeldt och sänket Mona Sahlin. En hel rad vänsterbloggare vill tona ned betydelsen av det här eftersom väljarna tar ställning till partier och inte personer i ett svenskt riksdagsval. Traditionellt sett stämmer det eftersom Sverige är känt för sitt starka partiväsende och svaga personval. Knappt någon kan nämna sina lokala riksdagsmän och i slutändan är det partiet som har all makt. Problemet för vänsterbloggarna är att riksdagsvalet 2010 kommer att bli ett statsminister val eftersom vi för första gången ska ta ställning till två majoritetsalternativ.

Sedan Alliansen grundades och nu de rödgröna finns två tydliga politiska block och huvudalternativ att ta ställning till inför höstens val. Själva innehållet i politiken är långt ifrån kristallklart men det råder inget tvivel om vilka som är statsministerkandidaterna och vad det innebär att rösta på något parti i termer av vad man får på köpet. Allt det här är historiskt.

Det kommer att bli ett jämnt val och marginalväljarna kommer sannolikt att avgöra alltihopa. Samma marginalväljare som alltså nu konfronteras med att välja sin statsminister. Då står Fredrik mot Mona. Lyftet mot sänket. Det bådar gott inför valet.

Andra bloggare: Högberg, Peter Andersson, Daniel Snällman, Alltid rött, Fredrik Axelsson, Oscarsson,

Media: Aftonbladet, SvD, DN.

Annonser

Etiketter: , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: