Dagens första aprilskämt

Det är 1 april i dag men skrattet fastnar lätt i halsen när folkhälsofascisterna dundrar om krav på sockerskatt i dagens DN Debatt. Så här skriver företrädare från Karolinska Insitutet tillsammans med två författare:

Svensken dricker 90 liter läsk per person och år. Vi äter dessutom mest godis i världen: nästan 17 kilo sockerkonfektyr och choklad varje år – dubbelt så mycket som den genomsnittliga EU-medborgaren. Uppskattningsvis 30 000 – 50 000 barn är så feta att de riskerar dö i förtid av diabetes, cancer och hjärtinfarkt. En viktig orsak är konsumtionen av sötsaker och läsk. Det är därför hög tid att även i Sverige diskutera en sockerskatt och kanske använda pengarna till att sänka skatten på frukt och grönsaker”

Sorgligast av allt med det här aprilskämtet är att det verkligen går att spinna vidare på det för att visa på hur absurt och galet är. På grund av chockhöjningen av priserna till följd av sockerskatten kan jag se framför mig hur det börjar smugglas godis över gränserna in i Sverige. I utlandet är det mycket billigare. Överfyllda bilar med hallonbåtar, skumgodis och kartonger med choklad blir rena trafikfaran på väg in från Danmark, Tyskland och Norge på grund av överlasten och brist på fri sikt. I rondeller välter skåpbilar fyllda med hundratals liter läsk som smugglas in från utlandet på grund av ockerpriserna i Sverige till följd av sockerskatten.

Runtom i landet breder den organiserade brottsligheten ut sig som profiterar på godis- och läsksmuggling. Fruktade gangstergäng som ”Karamellkungarna”, ”Soda Cobras” och ”Chocolate Angels” tar över gatorna och kontrollerar den illegala handeln. Staten reagerar mot det hela och öppnar ”Sockerbolaget” som har monopolverksamhet på all sockerförsäljning. Bara alla vuxna som är över 20 år får handla där och öppettiderna är urusla. Stora förråd med godis och läsk bunkras upp i svenskarnas hem. I bakluckan på gamla Fordbilar nere i hamnen köper 17-åringarna sitt godis inför påsken.

Det kan vara Sverige – om folkhälsofascisterna får bestämma!

Uppdatering 12.30:

Enligt TT som intervjuat professorerna är det inget aprilskämt. Det är en vällagrad artikel som vi funderat på länge, säger Claude Marcus, professor vid Karolinska institutet. Samtidigt intervjuas folkhälsominister Maria Larsson (KD) som säger att det inte finns några planer från regeringen i den riktningen. Socialdemokraternas Ylva Johansson sågar också idén. Eget ansvar vs. förmynderi 1-0.

Andra bloggare: Barnläkarbloggen, Madonnan, Fem månader i Göteborg.

Media: DN Debatt, SvD.

Annonser

3 svar to “Dagens första aprilskämt”

  1. Förstärk de förebyggande insatserna för barnen istället för att höja skatterna « Kent Persson (m) blogg Says:

    […] Frihet är inte gratis och barnläkarbloggen och trollpackan och konstant […]

  2. vidsynt Says:

    Ett alldeles utmärkt förslag. Synd att det är ett aprilskämt dock.

  3. Glad påsk! « Frihet är inte gratis. Says:

    […] fortsätter debatten om sockerskatt? Alla tycks vara överens om att aprilskämtet från folkhälsofascisterna på […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: