VBD: Sänkt skatt är rättvist!

Eftersom moderata bloggaren Kent Persson gör ett imponerande arbete med sin ”Veckans bloggdebatt” är min ambition att delta i densamma något mer uttalat än tidigare. Veckans tema är skatterna och jag har en hel del synpunkter kring detta viktiga ämne. I ett land med världens näst högsta skatter (Grattis Danmark!) börjar vi äntligen få utveckling på rätt håll. Men hur kunde det bli så att just Sverige lyckas beskatta sönder låg- och medelinkomsttagare utan protester och uppror? Hur kommer det sig att Sverige i princip är det enda land i västvärlden där höjda skatter kan vara ett uttalat vallöfte som lockar och inte en illa omtyckt men desperat krisåtgärd? Därför att svensk skattedebatt har kommit att handla om siffror, diagram och kurvor istället för rättvisa.

I välfärdsstaten är politik social ingenjörskonst. Den som bäst kan ratta och mickla på olika instrument blir kapten över skutan. Att samma skuta är på väg ned i avgrunden på samma sätt som i en planekonomi – fast nu i slowmotion – diskuteras över huvud taget inte. Vad är det för orättvist samhälle vi lever i när hälften av allting i våra plånböcker kontrolleras och bestäms av någon annan än vi själva? Vad är det för orättvist samhälle vi lever i när det är så dyrt att köpa tjänster av varandra att det blir ramaskri kring ett RUT-avdrag som ger en liten del av tjänstesektorn lättnader när 95 % av resterande sektor fortfarande snarare uppmuntrar till svart arbete? Vad är det för orättvist samhälle vi har när solidaritet med genuint engagemang för varandra och fattiga runtom i världen har ersatts med stora transfereringssystem? Den som sätter systemet före människan skapar ett omänskligt samhälle.

För mig har låga skatter och sänkt skatt alltid varit en fråga om rättvisa. Att få behålla surt förvärvade slantar samtidigt som staten inte slösar skattekronor på sådant som kan göras lika bra eller bättre av det frivilliga samhället är rättvist. I dag finns det stort utrymme att sänka skatter för låg- och medelinkomsttagare eftersom fler i arbete minskar belastningen på transfereringskostnader och mänskligt lidande som utanförskapet innebär. Det finns ett stort utrymme att sänka skatten eftersom staten ägnar sig åt och sysslar med verksamhet som den inte borde vara i närheten av. Trots detta vill oppositionen att staten ska äga sprittilverkning, bilföretag och fastighetsbolag. Det är högst orättvist mot alla som går upp tidigt på morgonen och kommer hem sent på eftermiddagen efter en dag på jobbet. Tid som kunde ägnats med polarna, barnen eller hobbyn. Tid är pengar och pengar är tid. Staten har inte rätt att stjäla vår tid. Vi lever som bekant inte för evigt och hur många år vi förlorar under en livstid på grund av en orättvis skatte- och fördelningspolitik vågar jag inte ens räkna på.

När politiker lovar är det du som betalar. Högskattesamhället är orättvist och cyniskt. Blotta tanken att slentrianmässigt pumpa in 1200 miljarder i ett stort system för att sedan under vår- och höstbudgetar presentera ”vinnarna” och ”förlorarna” i detta samhällslotteri är att sätta systemet framför människan. Att ställa grupper mot varandra i samhället i en ständigt krympande fördelningskaka eftersom ingen vågar ifrågasätta samhällsmodellen är både fel och farligt. Just nu är det pensionärerna som är ”vinnarna” med löfte om sänkta skatter från båda politiska block och vi ungdomar är bara ”vinnare” med Alliansen eftersom oppositionen gör oss till ”förlorarna” med ungdomsskatt.

Tänk vad skönt om alla grupper alltid kunde vara ”vinnare”? Då krävs det politiskt mod att gynna den minsta gruppen av alla: den enskilda individen som får sänkt skatt. Grupp, samhällsetikett eller livssituation spelar ingen roll. Individen och löntagaren förtjänar sänkt skatt eftersom det är rättvist att få bestämma själv. Det är rättvist att fler arbetar så att utrymmet för mer pengar till rätt saker växer. Det är rättvist eftersom jag som skattebetalare får ökad valfrihet istället för att politikers godtyckliga prioriteringar ska få bestämma. Rätten att få fatta sina egna beslut och därmed myndigförklaras fullt ut är grundläggande i ett fritt samhälle.

Den som invänder att pengarna går till rätt saker får gärna fundera på följande: Tänk om någon – mot din vilja- tar din plånbok och plockar ut hälften av alla dina sedlar och mynt i den eller motsvarande drar hälften av allt på ditt VISA-kort. På samma sätt länsas miljontals andra plånböcker i slutet av varje månad. Den här personen ger sedan tillbaka sprit, bilar och biljetter till lyxig kulturverksamhet. Kanske till och med för ett större värde än vad du hade i din plånbok.  Är det verkligen rättvist? När staten äger Vin&Sprit, köper SAAB och subventionerar lyxkultur såsom Stockholms opera för miljarder borde vi alla fundera på det. Det finns grundläggande verksamheter som staten bör äga och driva fullt ut så att dessa inte blir just en plånboksfråga. Tillåt mig däremot tvivla på att vi befinner oss nära den gräns där det frivilliga samhället inte kan ta större plats.

Avslutningvis; det är hög tid att börja baka Sveriges välfärdskaka större så att vi slipper bråka om smulorna i varje riksdagsval vart fjärde år. Genom att alliansen tillåts fortsätta sänka skatterna på bl.a. arbete får vi ett mer rättvist Sverige där fler jobbar och utrymmet ökar för att resurser anslås till välfärden. Om vi uppnår högre sysselsättning och minskar utanförskapet med hundratusentals människor går det att få en välfärd och en rättsstat i världsklass samtidigt som fler kan få behålla surt förvärvade slantar och fatta sina egna beslut. Det hänger ihop med hur marknadsekonomin fungerar. Det hänger ihop med ett rättvist Sverige.

Andra bloggare: Kent Persson, Politikerlilith, Moderata perspektiv, Lotta Olsson.

Annonser

7 svar to “VBD: Sänkt skatt är rättvist!”

 1. Skatter…. Veckans bloggdebatt « Lotta Olsson (m) Blogg Says:

  […] Frihet är inte gratis, […]

 2. politikerlilith Says:

  Riktigt bra!

 3. Bloggdebatt « Kristdemokraterna i Varberg Says:

  […] som bloggar om skatt den här veckan Moderata perspektiv, Lotta Olsson , André Assarsson , Magnus Sjödahl och Peter […]

 4. http://kentpersson.wordpress.com/ Says:

  Tack för ett strålande inlägg!

 5. En skattedebatt med många läsvärda inlägg « Kent Persson (m) blogg Says:

  […] Rasmus och Elkers och politikerlilith och Peter S och Eva och Sagor från livbåten och Frihet är inte gratis och Arkelsten och Mikael och Annika och Mary och Kent och Maria H och […]

 6. André Assarsson Says:

  Tack Kent! Jag ser fram emot fler bloggdebatter.

 7. Veckans bloggdebatt: om att ge barnen bästa tänkbara start i livet « Kent Persson (m) blogg Says:

  […] Rasmus och Elkers och politikerlilith och Peter S och Eva och Sagor från livbåten och Frihet är inte gratis och Arkelsten och Mikael och Annika och Mary och Kent och Maria H och […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: