Vänsterpartiet dominerar

Då kom det också på svart och vitt. Bekräftelsen av att det historiska socialdemokratiska beslutet att göra sig beroende av vänsterpartiet genom att släppa in partiet i de rödgröna också kraftigt gynnat vänsterpartiet. Det visar sig att Lars Ohly syns rekordmycket i medierna. Vi har redan sett i politiken att socialdemokraterna så sakterligen vridits allt mer vänsterut. Höjda skatter på vanliga löntagare, införande av ungdomsskatt, nej till RUT-avdrag och så löfte om ren kvotering. När Ohly seglar upp på en fjärde plats i medierna är det tack vare Mona Sahlins beslut.

Jag är inte helt säker på att LO-arbetare och ungdomar som traditionellt sett betraktat socialdemokraterna som ett alternativ är lika förtjusta i vänstersvängen som beroendet av kommunisterna. Många jag varit i kontakt med skräms av vänsterspöket. Med all rätt. I historisk finanskris ställs krav på en arbetspolitik som skapar fler jobb. Då måste arbetsgivaravgifterna hållas låga, skatten sänkas samtidigt som det blir mer lönsamt att arbeta. Desto gladare är då vänsterpartiet.

Det är viktigt inför valet. Utvecklingen bekräftar att det rödgröna samarbetet gör Vänsterpartiet intressant igen. – Före detta Europaparlamentarikern Jonas Sjöstedt (V) på sin blogg.

Vi kan vänta oss mer av vänsterpartiet och mindre av socialdemokraterna inför valdagen. Mona Sahlins ideologiska GPS har hakat upp sig på ”Sväng nästa vänster, sväng nästa vänster, sväng nästa vänster” för varje månad som går. Bredvid står Lars Ohly och myser. Är det verkligen vad Sverige förtjänar år 2010? Att bli ett europeiskt undantag med kommunister i regeringen? Lika lite som Sverigedemokraterna hör hemma i riksdagen hör vänsterpartiet hemma i regeringen. Trots att partiet dominerar medierna för tillfället.

Andra bloggare: Tommys tankar, Emil Broberg, Swedenmark, Jonas Sjöstedt, Inspirone, Gunnar Hökmark.

Media: DN.

Annonser

4 svar to “Vänsterpartiet dominerar”

 1. freddkush Says:

  Du bor uppe bland molnen, sap har inte gjort något annat än att gå högerut sen palme dog och v tvingas mer och mer assimilera sig till sossarnas lite småborgerliga politik, släppte kravet på 200 000 nya jobb i offentlig sektor och har släppt efter på EUkritiken. Sen så är ju faktiskt även Cypern med i EU och på Cypern har det kommunistiska partiet 53% av rösterna, rent sagt är ditt inlägg ett fullständigt fail

 2. Johan Says:

  Enormt underhållande.

 3. André Assarsson Says:

  freddkush,

  Ja, allting är relativt. Om du vill jämföra med Palmes politik på 1970- och 80-talet så blir din analys något mer överensstämmande med verkligheten. Samtidigt anser jag att det enda rätta vore att jämföra med socialdemokraterna i modern tid d v s senaste 15 åren. På 90-talet var Sahlin själv för RUT och Göran Perssons regeringar sänkte skatter men istället vill Sahlin nu höja skatter, säga nej till RUT och höja arbetsgivaravgifterna. Klart det är en vänstersväng!

  Nej. Du är fail eftersom 1) Det var PRESIDENTVALET som kommunistpartiet fick 53 % av rösterna och inte i PARLAMENTSVALET där partiet inte är i regering. Det innebär att det är en person som sitter vid makten men inte kommunisterna som parti. Denna person Christofias förespråkar dessutom långt, långt mycket mer marknadsekonomi och frihet än vad Lars Ohly någonsin kan drömma om. För mig är det inga kommunister, trots namnet.

 4. Staffan Says:

  Som vänsterpartist så skulle jag såklart önska att du hade rätt, men det handlar nog snarare om att sossarna inser att man inte vinner val i Sverige på högerpolitik. Ungefär samma insikt som fått din partiledare att sminka om det gamla högerpartiet (även om det mesta är sig likt under make-upen).

  Självklart kommer en rödgrön regering att föra en mer vänsterinriktad och bättre politik, men om vänsterpartiet får genomslag för sin ekonomiska politik, framförallt ett slut på massarbetslöshetspolitiken som både sossar och moderater bedrivit sedan -91, så ska jag käka upp min hatt.

  Sen har du såklart fel om ”kommunister i regeringen” på bägge punkterna. Vänsterpartiet är inget kommunistiskt parti och det är inte särdeles ovanligt att det sitter både vänstersocialistiska och kommunistiska partier i regeringar i Europa, det har förekommit i Frankrike, Portugal och Italien till exempel, för att inte tala om vårt grannland Norge, som med en vänstersocialist som finansminister hade en mycket starkare ekonomisk utveckling än Sverige under högerregering.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: