Tre orsaker till alliansseger

Dagens väljarundersökning från Aftonbladet/United Minds visar med all önskvärd tydlighet att samtliga tre socialistiska partier rasar samtidigt som hela alliansen vinner ny mark. Det säger egentligen bara en sak: riksdagsvalet 2010 är långt, långt ifrån avgjort och det kommer att svänga mycket fram till klockan 20.00 den tredje söndagen i september. Jag ser att följande talar för att svenska folket vill se Fredrik Reinfeldt som statsminister i ytterligare fyra år:

  • Fredrik Reinfeldt vs. Mona Sahlin. För första gången ställs två majoritetsalternativ mot varandra, vilket gör ett svenskt riksdagsval mer till ett statsminister- och blockval snarare än enskilt partival. Det är historiskt och gynnar definitivt alliansen som har ett tydligt välbeprövat alternativ som med Reinfeldts ledarskap hanterar en ekonomisk kris regeringsdugligt.
  • Alliansen mot vänsterexperimentet. Ingen kedja är starkare än dess svagaste länk. Därför ser jag att vänsterpartiets Lars Ohly och deras verklighetsfrånvända politik som de facto kan innebära veto i en rödgrön regering på sikt för varje dag som går kommer att sänka de rödgröna. Att det stora lokomotivet och flaggskeppet som ska plocka hem allting i form av socialdemokraterna är på väg mot sitt sämsta val sedan den allmänna rösträttens införande talar också för alliansen.
  • Beskeden innan valdagen. Att sitta i regering innebär att allting som händer är regeringen ytterst ansvarigt för. Rättvist eller inte men det finns inget tvivel om vart man ska vända sig vid missnöje. Att däremot gå till valurnorna och välja ett alternativ till detta ställer krav på besked till svenska folket. Fortfarande saknas stora hål, inte minst i skattepolitiken, hos de rödgröna som aldrig kommer att vinna förtroende utan besked. När väl besked kommer så formas alternativet. För varje utspel som varit har de rödgröna sjunkit i opinionen och så lär det bli även framöver.

Läs andra bloggare: Peter Andersson

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: