”Varför har vi inflation?”

Det är ingen hemlighet att felaktiga teorier också leder till felaktiga resultat. Därför är det viktigt att beslutsfattare funderar över grundläggande resonemang innan finans- och penningpolitiken förändras i olika riktningar. Lektorn på Lunds universitet och välfärdsforskaren Andreas Bergh gör en intressant reflektion på sin blogg.

Varför har vi inflation och positiv produktivitetsutveckling samtidigt? Vi blir ju i snitt lite mer produktiva varje år, vilket innebär att det mesta blir billigare relativt faktorinsatserna.

Eller annorlunda uttryckt: Varför går  priserna upp trots att varorna blir billigare? För att kunna svara på den frågan måste vi först veta vad inflation är för något. I grunden innebär inflation att pengarna blir mindre värda till följd av en generell ökning av penningmängden. På samma sätt som saften (det reella värdet) smakar mindre saft när mer och mer vatten hälls i bringaren så blir kronorna mindre värda när det hälls mer och mer papper i sedelpressarna utan att det kompenseras med just något värde eller produktivitet.

På makroekonomisk grundkurs vid Lunds universitet fick vi alla lära oss att inflation är likställt med prishöjningar. I själva verket borde prishöjningarna vara en följd av inflationen snarare än dess orsak. Hur ska vi annars just kunna förklara att vi aldrig förr har tillverkat så mycket till så billiga priser samtidigt som våra pengar i fredstid aldrig varit så lite värda? Våra far- och farföräldrar berättar om hur det köptes nya bilar för några tusenlappar, hus för långt under 100 000 kronor och det där Jenka-tuggummit som i våra ögon alltid kostat 50 öre kostar i dag en hel krona. Trots att vi alltså kan tillverka bättre bilar, bygga större hus och tillverka billigare tuggummi tack vare bl.a. ökad produktivitet och teknikutveckling är det ändå dyrare.

Eftersom det är riksbanken som har monopol på sedelutgivning i Sverige borde rimligtvis riksbanken vara ansvariga för att det finns en ständigt ökande penningmängd i svensk ekonomi. Riksbanken lånar ut pengar till banker som i sin tur lånar ut mer pengar än vad det finns täckning för i reserverna. Eftersom riksbanken har ett lagstadgat inflationsmål på kring 2 procent utan krav på bankerna att ha täckning för sina utlånade pengar (s.k. fractional banking) kan vi räkna med att det blir inflation. Varje år. Hela tiden. Många ekonomer är överens om att inflation är något bra eller nödvändigt ont. Jag är inte lika säker på att det varken är önskvärt eller nödvändigt.

Läs andra bloggare: Andreas Bergh.

Annonser

Ett svar to “”Varför har vi inflation?””

  1. Varför stiger priserna? « F M S F | Presidiebloggen Says:

    […] sig just denna frågan och fått en ganska så klokt svar från MUFs förste vice ordförande André Assarsson.  En första kommentar kan vara värd att nämna: När man säger att ett land har inflation […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: