Gamla bidrag(s)partiet

Socialdemokraterna är ett gammalt parti med gamla företrädare som uppbär gamla idéer. Trots det sämsta valresultatet sedan den allmänna rösträttens införande för fyra år sedan så är laguppställningen i princip densamma inför 2010 års val. Thomas Östros, Ylva Johansson, Thomas Bodström, Sven Erik Österberg, Ibrahim Baylan och så klart Mona Sahlin. Om skuggregeringen 2010 hade en telefonsvarare skulle det låta något i stil med: ”Hej, du har kommit till gamla bidragspartiet. Tyvärr kan fortfarande ingen lösa jobbfrågan för tillfället men lämna gärna din röst på oss ändå”. Det är inte seriöst att försöka vinna unga väljare med gammal bidragspolitik och återställare till utanförskapets Sverige.

Dagens debattartikel på SvD Brännpunkt signerad Per Schlingmann och Sven Otto Littorin sätter därför fingret på något viktigt. På valnatten den tredje söndagen i september 2006 åkte jag till centrala Malmö för en radiodebatt mot en lokal SSU:are. I bilen på väg tillbaka till valvakan kunde jag inte låta bli att reflektera över vad som egentligen hade hänt. Jag var då övertygad om att socialdemokraterna skulle lära sig sin läxa och gå tillbaka till att prioritera arbete med en trovärdig jobbpolitik. Istället har utvecklingen varit precis tvärtom.

Istället för förnyelse så är det samma gamla företrädare och dessutom med bonusen att kommunisterna i vänsterpartiet för första gången inkluderas till ministerposterna. Istället för förnyelse av den egna politiken så är det ”återställare” och chockhöjningar av skatter som gör det mindre lönsamt att arbeta. Det handlar om det vi ser och det vi inte ser. Vi ser hur Sverige trots historisk finanskris har lyckats behålla och skapa jobb men vi ser inte hur det kunde gått med socialdemokratiskt styre.

Tänk om lärare, busschaufförer och vårdbiträden inte fick behålla 1 500 kronor i månaden. Tänk om arbetsgivaravgifterna aldrig sänkts. Tänk om a-kassan legat kvar på rekordnivåer. Tänk om det vore mindre lönsamt att arbeta när Sverige som mest just behöver arbeta. Tänk om.

Valet 2010 är ett val mellan arbete och bidrag. Ett val mellan alliansen och vänsterexperimentet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: