Sjukvård är inte gratis

Vid 03-tiden i morse kom beskedet att USA:s kongress röstat igenom president Obamas enorma sjukvårdsreform. Nu väntar en runda i senaten innan den slutgiltigt kan börja träda i kraft. Det är ett historiskt beslut. Själv ser jag både för- och nackdelar i själva sakfrågan men låt oss konstatera något alldeles uppenbart: Sjukvård är inte gratis. Obamas sjukvårdsreform kostar amerikanska skattebetalare svindlade 940 miljarder kronor (!) samtidigt som landet befinner sig i historisk lågkonjunktur med tillhörande budgetunderskott.

Nu är beslutet fattat och det amerikanska folket kommer sannolikt att få subventionerade sjukvårdsförsäkringar men hur påverkar det Sverige? Vi är som ett litet exportberoende land med USA som en av våra främsta handelspartners är i stor utsträckning direkt beroende av vad som händer med amerikansk ekonomi. Förutsättningarna för hundratusentals arbetstillfällen på andra sidan Atlanten påverkar tusentals här hemma i Sverige. Så hänger världens ekonomier samman i dag. Mer än 50 % av Sveriges BNP kommer från utlandsexport. Det är därför finanskrisen slagit så hårt mot vårt land och nu måste förutsättningarna falla på plats för att kunna jobba oss ur den.

Därför ställer nattens beslut särskilt hårda krav och förväntningar på Obamaadministrationen. Nu är det hög tid att möta upp sjukvårdspaketet med en ansvarsfull ekonomisk politik som vågar prioritera genom att skära ned på andra statliga kostnader. Det går inte att äta upp kakan och samtidigt behålla den. Politik är konsten att välja och prioritera. Nu har Obama valt statlig sjukvård. Vad väljer han bort? Om Obama inte vågar välja bort något annat kommer det rekordstora budgetunderskottet att föra USA rakt ned i avgrunden. Kanske tvingas han höja skatten men det vore ärligt talat bättre än att låtsas som ingenting och låta framtida generationer stå för hans kostnader.

Det är ingen skillnad på din och min plånbok eller hela USA:s samlade ekonomi. Det är samma grundläggande ekonomiska principer. Inkomster måste gå ihop med utgifter. Intäkter måste gå ihop med kostnader. Någon gång måste någon någonstans betala för varje spenderad krona eller dollar. Nu har president Obama precis handlat för 940 miljarder dollar. Låt oss hoppas att det inte är med SMS-lån.

Läs andra bloggare: Kommunisternas blogg, Arkelsten, Kent Persson,  Från min horisont, Peter Andersson, Moberg samt Svensson.

Läs media: DN, Aftonbladet, SvD, DN2, SDS,  GP, Expressen, SvD2,

Annonser

4 svar to “Sjukvård är inte gratis”

 1. Anders Nyman Says:

  Helt klart skulle de behöva höja skatten rejält i USA för att t.ex kunna finansiera sjukvårdsreformen. Nu är ju tyvärr skattehöjningar i det landet synonymt med socialism eller kommunism så det lär inte hända. Fattigdomen kommer fortsätta att breda ut sig i USA. Statsskulden är snart bortom den nivå då ekonomin går att rädda. Kina äger dessutom en stor del av amerikanernas skuld. Skattesänkningarna i USA har visat över en 30-årsperiod att arbetslösheten växer och att BNP sjunker. receptet fungerar inte men att få den genomsnittlige amerikanen att inse detta är en svår pedagogisk nöt att knäcka.

 2. UNFQQQ Says:

  tja. om man kolla på USA’s skukder så är de redan i botten. 900 miljoner dollar(eller kronor vet inte ) Är USA skyldiga bara Kina för Sjukvården

 3. Veckans bloggdebatt om en av de viktigaste välfärdsfrågor vi har. « Kent Persson (m) blogg Says:

  […] Mary och Rydberg och Eva och Tokmoderaten och Rasmus och André och Ankersjö och Moderatprat och Moderata Perspektiv och Omvård och Andersson och Kent […]

 4. Veckans bloggdebatt: Ämnet är skatterna « Kent Persson (m) blogg Says:

  […] Mary och Rydberg och Eva och Tokmoderaten och Rasmus och André och Ankersjö och Moderatprat och Moderata Perspektiv och Omvård och Andersson och Kent […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: