Tre tips till Alliansen

Opinionsundersökningar är opinionsundersökningar och inget annat. Det är långt kvar till valdagen och vad som helst kan och kommer fortfarande att hända innan valresultatet är klart. Samtidigt är det ofrånkomligt att Alliansen trots allt ligger efter. Enligt min mening bör Alliansen återgå till grunderna.

Vi kommer sannolikt att få se helt andra opinionsvindar när den konkreta politiken börjar levereras från oppositionen i april. Fortfarande råder vakuumsocialismen som i sig inte innehåller något och avskräcker därför inte heller. Trots detta vill jag ändå framföra mina reflektioner kring vad som komma skall.

Här mina tre tips till Alliansen:

 1. Sluta prata om oppositionen. Faktum är att vi borde sluta nämna Lars Ohly, Peter Eriksson men även Mona Sahlin på andra sidan. Låt oss istället enbart prata om vår egen politik. Låt oss tjata om jobbskatteavdrag, sunda statsfinanser och miljardsatsningarna på välfärden. Låt oss blicka framåt och berätta om vårt Sverige i framtiden. Motståndarna är inte intressanta och knappt värda att ens nämnas. För egen del utlovas också bättring, även om det är frestande.
 2. Behåll nya loggan. Det kan låta trivialt och naivt att en logotype ska avgöra ett riksdagsval mellan olika politiska alternativ men låt oss inte underskatta symbolvärdet av Alliansen 2.o. Vi vann valet 2006 tack vare Alliansen och utan den kan vi glömma valet 2010. Den är vår största styrka. Genom att behålla loggan och inte be om ursäkt för att den ser lekfull ut eller lik Animal Planets eller ens försökt registrerad av ungsossarna för att istället lyfta fram den politiskt kan vi utveckla Alliansen. Precis som nya moderaterna måste också Alliansen hela tiden utvecklas och förnyas. Det gör väljare nyfikna och intresserade. Låt oss peppra och fylla loggan med politik.
 3. Ta konflikt om jobben. Från siste ersättare i en kommunal nämnd genom alla nivåer och hela vägen upp till partiledarna i Rosenbad måste debatten handla om fler jobb i Sverige. Vi har 24 procents ungdomsarbetslöshet och tiotusentals varslade i lågkonjunkturen som befinner sig utbildningsprogram och som längtar efter jobb. Många äldre vill jobba mer och längre. Alliansens samlade jobbpolitiken är i världsklass. Inget annat EU-land har så progressivt mött ett utanförskap med batterier av åtgärder. Vi har alla förutsättningarna för att fortsätta detta kommande mandatperiod och vi måste berätta om vårt sätt att göra det på. Här avgörs valet och här måste vi jobba till oss väljarnas förtroende.

Läs andra bloggare: Common sense, Annalena och Christer,

Läs media: Expressen.

Annonser

5 svar to “Tre tips till Alliansen”

 1. annalenaochchrister Says:

  Hallå där!! Jag tror inte ni kan sluta prata om oppositionen, för ni går ju jämt in och läser våra bloggar och lägger gärna er näsa i blöt. Men det gör inget för ni är så välkomna i vår gemenskap…

 2. André Assarsson Says:

  Annalenaochchrister,

  Skulle inte debatten bli ganska tråkig om alla partiföreträdare bara höll sig på sina respektive partibloggar? För mig är det självklart att läsa, länka och kommentera även hos motståndarna. Det är det som gör debatten levande! :-)

  Ser fram emot fler av era inlägg.

 3. Axel Says:

  Vill bara börja med att kommentera uttalandet från kvinnan med det långa namnet. ”Lägger näsan i blöt”, som om det är fel att ta del av vad andra tycker? Språket säger mer om dig själv än något annat.

  Gillar det mesta du skriver André. Dock kan jag ibland tycka att det är bra att kunna jämför mellan de olika partierna om vad deras förslag leder till. Underbart att diskutera om hur bra vår egen politik till största del är, men också bra att påpeka hur naiv oppositionens är och kan bli.

 4. alvaro Says:

  Du är rolig du André!

  Du skriver:

  ”Låt oss tjata om jobbskatteavdrag, sunda statsfinanser och miljardsatsningarna på välfärden.”

  Har ni satsat på välfärden?

  Om det är något alliansregeringen gjort så är det att nedmontera välfärden till en nivå som är skamlig med tanke på hur rikt Sverige är.

  ”Behåll nya loggan.”

  Ja gör gärna det för fulare logga får man leta efter! Den kommer inte att bidra till någon valvinst. Vinner ni valet så är det pågrund av att medborgarna inte vet bättre än att rösta mot sitt eget bästa.

  ”Alliansens samlade jobbpolitiken är i världsklass.”

  Ja du André ibland vet jag inte om jag ska skratta eller gråta när jag läser din blogg. Inte sedan början av 90-talet har vi haft så många personer utan arbete i Sverige!

  Vill ni skapa jobb så sluta sänka skatter och satsa på välfärden genom att anställa hundratusentals i den offentliga sektorn. De behövs mer anställda i äldrevården, skolan, förskolan, sjukvården, osv.

  Det skulle vara en verklig satsning på välfärden!

 5. alvaro Says:

  Axel:

  Du skriver:

  ”Underbart att diskutera om hur bra vår egen politik till största del är, men också bra att påpeka hur naiv oppositionens är och kan bli.”

  Alliansens politiki har varit värdelös för låginkomstagare, ungdomar, arbetslösa och sjuka.

  Du skriver också att du gillar de mesta som André skriver och samtidigt anklagar du oppositionen för naivitet. Det komiska i den formuleringen är att det mesta jag läst av André är sannerligen naivt.

  Egentligen är alliansen och oppositionen två sidor av samma mynt. Det är som att välja mellan pest och kolera. Politik är som religion. De enar inte mänskligheten utan tvärt om skapar de osämja mellan människor som i värsta fall leder till krig.

  Vad vi behöver är ENIGHET.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: