SSU:s ideologiska härdsmälta

Harrisburg 1979. Tjernobyl 1986. SSU 2010. Det finns inga gränser på den intellektuella och ideologiska härdsmältan i sossarnas ungdomsförbund när det nu visar sig att samma gäng söker patent på ”Alliansen” i brist på politiskt kunnande. Givetvis är det inget annat än ett desperat försök till PR och uppmärksamhet som dessutom visade sig lyckas – på kort sikt. På lång sikt kan inte SSU må bra. Avsaknaden av ideologisk och politisk produktion från förbundet är påtaglig. Inga rapporter, inga debattartiklar om politik (om TV-reklam kan schackförbund, scouterna och idrottsklubbar skriva om) och inga politiska kampanjer för sin sak. Den politiska tystnaden och högljudda jippo-utspel som avlöser varandra vittnar om ett ideologiskt utraderat ungdomsförbund.

För inte så längesedan ville SSU driva socialistisk friskola – trots att SSU helt är emot friskolor. Nu vill SSU registrera Alliansen, trots att SSU helt är emot Alliansen. Deras mest kända kampanj under 2000-talet har varit ”Anti-rasist”-kampanjen som i sig inte säger ett skvatt om alternativet eller på något sätt gör anspråk på att vara en opinionsbildande kraft som flyttar fram sina positioner. Vem är inte anti-rasist? Istället för ideologiska konflikter och strid mot svensk borgerlighet på socialdemokratisk eller rentav socialistisk grund har det blivit kommersiella jippo-utspel med tv-reklam och registrering av allt möjligt till höger och vänster. Det är inte helt lätt att ta en sådan rörelse på allvar.

Kortsiktiga politiska poänger sker på den egna trovärdigheten och politiska organisationens bekostnad. För varje trams-utspel om varumärkesregistreringar som har lika stor chans att gå igenom som att Mona Sahlin skulle klara ett trovärdighetstest eller att någon från framtiden skulle rösta på miljöpartiet blir det ett mindre om politik. Sverige har massarbetslöshet bland ungdomar, hundratusentals unga som oroar sig över klimatet och ytterligare hundra tusentals som vill se en gymnasieskola och en högre utbildning med kvalitet. Dörren står vidöppen för Moderata Ungdomsförbundet och andra ungdomsförbund att möta detta genom att ge politiska svar på svåra samhällsproblem. Tack, SSU!

Läs andra bloggare: Campaign, Stationsvakt, Ankersjö, Kent Persson, Nattis 2.0, Swedenmark, World of Ingrid, Peter Andersson, Röda Berget, HAX.

Läs media: DN, Expressen, SvD, Aftonbladet, Sydsvenskan, Resumé, DN2,

Annonser

Ett svar to “SSU:s ideologiska härdsmälta”

  1. SSU:s härdsmälta fortsätter « Frihet är inte gratis. Says:

    […] intellektuella härdsmältor i SSU har åtminstone inte låtit vänta på sig. För inte så längesedan registrerades Alliansen […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: