Ett tryggare Sverige

Skottlossning mot polishus, bomber under bilar, hot om skolmassaker på högskola och Black Cobra-ligor som sprider ut sig i storstäderna. Det kunde varit Texas eller Chicago under Al Capones värsta dagar men det är Sverige år 2010 – bara den senaste veckan. Den som kränks och utsätts för brott är ofri. Därför hänger också trygghetsfrågorna samman med ett friare Sverige. Sedan maktskiftet 2006 har det hänt en hel del med rekordmånga nya utexaminerade poliser, satsningar på rättsväsendet och skärpta straff för allvarliga våldsbrott. Trots detta återstår det en hel del att göra inom området.

Det som talar emot trygghetsfrågorna som politiskt prioriterade skulle vara att det inte råder enorm politisk konflikt inom området. Alla vill förhindra och lösa brott. Samtidigt visar den senaste veckans händelser med all önskvärd tydlighet att behoven är enorma. Givetvis finns det också skillnader mellan alliansens riktiga satsningar på rättsstaten och vänsterexperimentets det-går-ju-bra-att-snacka-om-det-politik som bevisligen aldrig betydde någonting under de 12 år som socialdemokraterna satt vid makten. Sakta men väldigt säkert försvann allt mer resurser från polis, domstol och rättsvård till helt andra saker i samhället.

Prioriteringarna var tydliga. Nu ser vi resultatet. Dagens Sverige formas av gårdagens beslut och framtidens Sverige formas av dagens beslut. Därför är det särskilt viktigt att arbeta för att återupprätta förtroendet för ett tryggare Sverige. Aldrig förr har så mycket privata säkerhetslösningar köpts av svenskarna som i dag. Säkerhetsbolag som G4S och Securitas är rena rama aktie-raketerna med all-time-high-vinster i hjulspåren av en rättsstat på dekis. Svenska folket och svenska företag borde rimligen kunna lägga alla dessa miljarder på helt andra saker än att skydda sig själva. Trygghet får aldrig heller bli en plånboksfråga. Alla har rätt till trygghet.

Ingen ska behöva leva i rädsla. Alla ska kunna röra sig fritt om kvällarna. Det är dags att vakna och skapa ett tryggare Sverige.

Läs andra bloggare om tryggheten: Röda Malmö, Nahthalie, Writalist, Törnebom.

Läs medias senaste rapporter om otryggheten: SvD, SvD2, SvD3, Expressen, Expressen2, Expressen3, DN, DN2, DN3, Aftonbladet, Aftonbladet2, Aftonbladet3.

Annonser

2 svar to “Ett tryggare Sverige”

  1. Peter Says:

    Mycket bra skrivet!

  2. André Assarsson Says:

    Peter,

    Tack! Låt oss hoppas att det händer något med trygghetsfrågorna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: