LO mår bra, hur mår du?

Mona Sahlins besked om att inte riva upp undantagen i Lagen om anställningsskydd är lika välkommet som märkligt. Det är givetvis bra att Sahlin trotsar sina egna medlemmar som på partikongress fastställt att undantagen ska bort. Det innebär att företag med färre än tio anställda även i framtiden kommer att kunna kringgå orättvisa, omoraliska och orättfärdiga turordningsregler som diskriminerar ungdomar på arbetsmarknaden. Vad jag inte förstår är; hur går det att med trovärdighet argumentera för och försvara ett regelverk samtidigt som det ska finnas ett undantag från det?  Enligt min mening bevisar undantagen det som alla redan vet; att turordningsregler är fel och skapar massarbetslöshet!

Jag har suttit på otal debatter både mot socialdemokrater, SSU:are och LO-folk som alla kramar diskriminerande turordningsregler som säger att ungdomar automatiskt ska sägas upp först bara för att de är unga och sist  in på arbetsplatser. Argumenten är många men knappast trovärdiga. Sverige har rekordhög ungdomsarbetslöshet där var fjärde ung mellan 15 och 24 saknar ett jobb. Tänk om den ordinarie arbetslösheten var 24 procent i Sverige. Det skulle råda masshysteri, kaos och demonstrationer överallt. Det skulle vara Grekland 2.0. Ingen skulle acceptera det. Men så fort det handlar om ungdomar så är det skitsamma. Sveriges framtid? Vem bryr sig. Det viktiga är att samma regelverk som skrevs för över 40 år sedan finns kvar när vi ska möta framtidens arbetsmarknad. Men bara lite. Det måste ju finnas undantag också. Tydligen.

Den som påstår att Sveriges massarbetslöshet bland ungdomar inte beror på det lastgamla regelverket på arbetsmarknaden måste förklara varför 1) Det är samma höga siffror oavsett konjunkturläge 2) Varför andra länder med liknande skatte- och välfärdssystem som Sverige men inte arbetsrätt (T.ex. Danmark) har upp till tre gånger så låg ungdomsarbetslöshet 3) Varför det inte hänt mer med ungdomsarbetslösheten trots rekordsänkningar av arbetsgivaravgifter och skatter senaste tre åren 4) Varför ungdomsarbetslösheten rusade i höjden och har varit där uppe sedan 1970-talet då LAS och MBL:s diskriminerande regler trädde i kraft 5) Varför var femte akademiker går arbetslös i Sverige trots långa utbildningar och rimligen all kompetens på plats och 6) Varför inte 80- och 90-talister som har bättre förutsättningar än någon annan tidigare generation inte är med på arbetsmarknaden?

LO-pamparna gnuggar händerna och myser. Trots att Sahlin försvarar ett undantag som kom till tack vare alliansen tillsammans med miljöpartiet under förra mandatperioden så diskuteras inte huvudfrågan; varför ska turordningsreglerna finnas över huvud taget? Under tiden krossas varje dag tiotusentals unga människors drömmar om en egen försörjning och en fungerande vardag. Generation Nintendo håller på att bli en generation som är världsmästare på att spela datorspel hemma istället för att bidra med all sin kompetens och utbildning på arbetsplatser. Det kanske inte är en slump att några av världens bästa gamers kommer från Sverige? Det finns inga möjligheter att ta till vara på ungas ambitioner någon annanstans.

LO och sossarna mår fortfarande bra – hur mår Sveriges ungdomar?

Läs andra bloggare: Livskraft, Anders w Jonsson, Vad står på spel, Aktuell politik,

Läs media: Sydsvenskan, SR Ekot, DN, SvD.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: