Att votera om verkligheten

Ibland undrar man ifall politikers övertro på sig själva bara handlar om prestige eller ifall det verkligen finns en genuin övertro att det till och med måste voteras om verkligheten. Så har det visat sig i fallet om folkmorden på Armenier 1915. Med bara fyra rösters marginal (!) beslutade riksdagen att det var folkmord. Det kunde lika gärna varit en rösts marginal på andra hållet. Hade det då inte varit folkmord? Knappast. Lika lite som att jorden är platt bara för att FN skulle bestämma det i generalförsamlingen eller vetenskap kan åsidosättas med majoritetsbeslut går det att votera bort principer.

Därför är det hål i huvudet av riksdagen att spä på en onödig konflikt genom att politisera historien och dessutom urholka folkmordsbegreppet. Vem vet vilka beslut som fattas i framtiden och av vilken politisk majoritet? Om Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet skulle få egen majoritet i riksdagen om 50 år kan vi alla fundera på vilka brott mot mänskligheten som skulle revideras där voteringar skulle avlösa varandra hejvilt om vad som är sant och inte sant. Det förändrar de facto inte verkligheten. Det hjälper inte alla offer. Det är inte så vi ska hantera internationell rätt och vår historia. Låt oss hålla politiken utanför.

Experter, fakta och vetenskap ska råda på området med möjlighet för var och en att bilda sin egen uppfattning. Att votera om verkligheten är i bästa fall meningslöst och i värsta fall direkt skadligt eftersom historien färgas av politiken.

Läs andra bloggare i ämnet: Svensson, Alliansfritt, Carl Bildt, Dick Erixon, Röda Berget, Gulan Avci och Gunnar Hökmark.

Läs medias rapportering: Expressen, Aftonbladet, Aftonbladet2, DN,  SvD, SvD2, DN2, Expressen2, Newsmill, Sydsvenskan, GP, SVT, SvD3.

Annonser

2 svar to “Att votera om verkligheten”

 1. nerkingen Says:

  Bra skrivet. Hur var det med konflikten i forna Jugoslavien? Var det inte en oförätt vid Trastfälten på 1300-talet som var ett tungt argument för krigshandlingar av någon part då? Hur många historiska oförätter finns inte att gripa tag i om man önskar. Detta riksdagsbeslut försvårar Sveriges möjlighet att verka för fred i olika konflikter. Trist och på sikt farligt för alla.

 2. B-O Gavne, Västerås Says:

  -FOLKMORD! …är inte sånt också när man benämner kommun för STAD.
  T.ex. att man benämner Västerås kommun för Västerås stad. Alltså i förhållandet att ju Västerås kommun innefattar, både stadsboende människor och landsbygdsboende. Och med att man ju inte kan benämna landsbygd för stad. –Och med att benämna kommunen för stad, utesluter man ju de invånarna som bor på landsbygden.
  .
  Ni vet som vi svenska folk har kommit överens om, lagtecknat, att våra lokala politiska samhällen av invånarna, alltså våra kommuner Sverige runt, benämns just KOMMUN. Att vi med denna s.k kommunreformen 1969, vill ytterligare hävda demokratin, att alla människor är lika värda.
  Och visst finns också städerna, med deras gator, höga hus och dålig luft, där kommunen är samhällsgemenskapen av invånarna i kommunområdet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: