Adeln i SSU slår till med reklam

Möjligheten för SSU att börja sända tv-reklam är naturligtvis något som vi i Moderata Ungdomsförbundet stödjer full ut. För oss är det en självklarhet att yttrandefriheten ska gälla alla. Så även politiska ungdomsförbund. Så även våra motståndare. Trots att SSU i dag uppgår till en medlemsstorlek motsvarande ett av MUF:s distrikt såsom Stockholmsdistriktet är deras budget nästa tio gånger så stor. Faktum är att ungsossarna har gjort sig kända för att vara den politiska adeln bland ungdomsförbunden. Rika och privilegierade. Nu slår adeln till med tv-reklam.

Kostnaderna för tv-reklam uppgår till summor som avskräckt etablerade partier i riksdagen. Länge tvekade exempelvis moderaterna inför att köpa tv-reklam med hänvisning till enorma kostnader. Det är väldigt, väldigt dyrt. Men ett ungdomsförbund som har färre medlemmar än Sveriges unga frimärkessamlare har cashen. På skolkampanjer syns alltid ett 20-tal betalda SSU-ombudsmän och så sent som i går på Latinskola i Malmö där jag debatterade mot SSU:s förbundssekreterare fanns ett helt ”entourage” på 30 pers med SSU-knappar i publiken. Ett följe som senare visade sig hängt med även på Malmö högskola. I Helsingborg kör SSU runt i en fet silvrig Chrysler-bil värd halvmiljonen som föreningen äger.

Samtidigt trycker MUF:are upp material på kanslier i partiets kopiatorer för att över huvud taget kunna sprida budskapet. Har man tur kommer det färgmaterial från förbundet i Stockholm. Hos de övriga borgerliga ungdomsförbunden saknas det föreningslokaler och det finns knappt pengar till fika för sammankomster. Jag känner många aktiva CUF:are och LUF:are som träffas hemma hos varandra istället för att hänga på partiets sunkiga kansli. Några pengar till eget finns inte. Men hos SSU är det alltid ”pengarna rullar in, det går bra nu”-stämning oavsett var i Sverige man än befinner sig.

Nu vet vi att pengar inte avgör val. Det lärde sig LO och socialdemokraterna i valet 2006 med budgetar som var tiotals gånger större än moderaterna men som ändå fick lämna maktens korridorer eftersom väljarna synade bluffen. Det lärde sig organisationen Sverige i Europa som pumpade in euro-miljoner i en kampanj som torskades med bred marginal i folkomröstningen 2003 om eurons införande. Det lär sig också SSU i valet 2010 där all tv-reklam i världen inte går att kompensera för en arbetslöshetspolitik som sviker en hel ungdomsgeneration.

Medan adeln slår till reklam kontrar fotfolket i MUF med kampanj, kampanj och kampanj. För varje TV4-reklam som visas ska jag boka in en skola att besöka.

Läs Jytte Gutelands debattartikel här.

Annonser

6 svar to “Adeln i SSU slår till med reklam”

 1. Allan Says:

  Låter bra. Kämpa på!

 2. UOY KCUF Says:

  Är du helt efterbliven? Tror du ens själv på dina påståenden?

 3. yasmine Says:

  Hörredu André, du kan få vara så snäll och berätta för mig var den bilen skulle vara gömd någonstans! För en bil har jag ej sätt röken av i vår förening.. Dock hade den suttit fint nu till valarbetet osv, så vet du var den är får du mer än gärna tala om det för mig!

  Det är väl normalt av er moderater att ljuga ihop saker för att få svenska folket att tro att ni är ett bra alternativ, men herrejisses alltså! Ska du komma med sådana påståenden får du iallafall se till att du har något bakomliggande som kan tynga upp dem!

  Vi GÅR rundor med vårt valmaterial och kampanjar. Vi åker ej bil, ej moppe, ej heller tar vi cykeln. Nej, vi GÅR…

  Come on man! Spela ett schysst spel denna valrörelsen iallafall!

 4. sabina Says:

  Finner det oerhört skrattretande att du på fullt allvar publicerar en text med så många faktafel. Säg mig var är den silvriga Chrysler-bil värd halvmiljonen som vi äger? Jag är själv aktiv medlem i SSU Helsingborg och har aldrig sett eller hört talas om den bil som du påstår att vi äger, vet du var den är kanske?Och sen är det väl egentligen bara sorgligt att de ungdomsförbund som kommer från höger inte har lika mycket stöd på olika sätt som SSU har. Det är även skrattretande att du pekar på att vi har betalda ombudsmän och lokaler att ha våra möten som att det är något dåligt men såklart att du har en förvrängd syn gällande detta. Det vi lägger våra pengar på är politiskt bundet så som ombudsmän och lokaler och det MUF väljer att lägga sina pengar på är spritfester. Alla har ju sina prioriteringar..

 5. André Assarsson Says:

  yasmine,

  Tack för ditt inlägg och dina kommentarer. Det har aldrig varit min avsikt att ”ljuga ihop saker” utan mina samlade erfarenheter från lokala kampanjer är att det alltid funnits en sådan bil tillgänglig. Det är också vad jag har hört från andra MUF:are och MSU:are som kampanjat i Helsingborg. Om det nu visar sig inte stämma är väl det jättebra. Då är vi på samma nivå resursmässigt – i Helsingborg.

  Det förändrar emellertid inte det som mitt inlägg handlar om; att SSU har råd att satsa på politisk tv-reklam som kostar väldigt, väldigt mycket pengar. Inget annat ungdomsförbund är inte ens i närheten av att ens kunna överväga detta. MUF är största ungdomsförbund med över 10 000 medlemmar men vår budget är inte en tiondel av SSU:s. I grunden gör det inget eftersom val inte avgörs av pengar, men det är värt att tänka på när det påstås att ”överklassen” finns hos ”högern” medan vänstern är den politiska adeln. Rika och privilegierade.

  Vi ses på kampanj och ser fram emot en valrörelse om Sveriges framtid!

 6. UNFQQQ Says:

  Jag skulle gärna veta vad Faktan kommer om att SSU är lika stort som ett MUF distrikt.

  Samt att publicera fakta som är falskt och inte be om ursäkt är inte schyst spel. jag har kollat igenom din blogg och du svartmålar och skriver falks fakta väldigt ofta.

  Många SSU:Are kanske också känner personer som kan köra dem och deras material om de betalar bensin kostnaderna.

  Tror även att Piratpartiets ungdomsförbund är större än MUF.

  Respekt för sina fiender ska alltid finnas men den respekten ger inte du till någon när man läser dina inlägg.

  Jag är inte vänster eller höger jag sätter mig i mitten håller mig utanför valet om inte regeringen ha likadan åsikter som UNF

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: