Mindre Kobra, mer kultur!

Kulturprogrammet Kobra i SVT måste vara Sveriges tråkigaste tv-program. Någonsin. Varför då? Jo, därför att kultur i Kobras bemärkelse är så elitistisk och skapad av en abstrakt intellektuell kulturelit att alla tv-tittare utom fyra stycken i Stockholms innerstad begriper sig på den. Nu överdriver jag något men principfrågan är viktig: Ska vi ha ångest-kulturen som ingen vill betala för med egna pengar eller ska det finnas en bred kultur som är tillgänglig för alla?

I flera debatter i bl.a. Sydsvenskan har jag hånats av den skånska kultureliten för mitt synsätt på vad som är kultur och vad politikens roll är. Formuleringar i stil med: ”Ja, om André Assarsson får bestämma kan vi bara köpa CD-skivor på Statoil med musik som spelas om och om igen i kommersiell radio” vittnar om en rädsla inför en kultur som baseras på vad människor söker, efterfrågar och vill ha. Det är ingen skillnad på Marxistiska planekonomer och Marxistisk kulturelit eftersom samtliga tror sig stå över alla andra och veta vad resten ska ha. Kulturkonsumenter är helt enkelt för dumma i huvudet för sitt eget bästa eftersom vi inte vill köpa en cd-skiva med någon som stönar ord på indiska och känner ångest inför livet. Så enkelt är det. Eller?

Det är inte politikens roll att avgöra vad som är kultur. Allra mindre är det statens roll att styra, detaljreglera och uppmuntra särskild kultur eftersom den på något sätt skulle vara bättre. Oftast stöds sådan kultur som ingen vill ta del av. Ibland motiveras det med att det ligger i kulturarvets intresse. Men ärligt talat; Finns det en mening med ett kulturarv ifall ingen vill ha kvar det? Då får väl alla som vill ha det också vara beredda att stödja det. Dessutom är jag övertygad om att kultur mår _bättre_ av naturlig efterfrågan.

Enligt elitlisternas synsätt existerade över huvud taget ingen kultur innan välfärdsstaten. Det var helt tomt, öde och värdelöst. Att Charles Dickens, William Shakespeare och mycket från antiken eller renässansen som inte var statligt skapat tillhör ett av världens största kulturarv ska vi alla totalt glömma bort.

Därför är kulturministerns och moderaternas partisekreterares debattartikel i dagens GP om kultur väldigt glädjande. Det handlar om att bredda synen och lyfta fram entreprenörskap men även företagande som en naturlig del. Allting som syftar till att bredda kulturen och inkludera fler grupper och människor är steg i rätt riktning. Det innebär nämligen att det blir mer marknad och mindre stat. Mer kultur och mindre Kobra.

Läs debattartikeln i GP här.

Annonser

2 svar to “Mindre Kobra, mer kultur!”

 1. Joel Says:

  Halloj igen käre andré!

  Både ”kulturelit” och ”marxister” får smaka på din vrede denna kalla mars-dag, jag har några frågor!

  Ditt prat om Kobra, överdrift eller inte, är helt enkelt falskt. Jag ålägger dig att presentera lite ”tveksamt material”.

  Kan du lämna exempel på ”ångest-kulturen”, och kan du visa att ingen vill betala för den?

  Var snäll namnge någon som menar på att kultur inte existerade innan välfärdstaten.

  Menar du att det inte nu finns kultur som är bred, och tillgänglig för alla?

  Vad exakt är den ”marxistiska kultureliten”? Vem ingår?

 2. Torbjörn Says:

  Nja. Som kulturelitist måste jag påpeka att pengar, som man behöver för att överleva, inte är den drivande orsaken bakom kreativa kulturyttringar.

  Visst, det är inte statens roll att styra vissa kulturyttringar, såsom konst. Men det är inte marknadens roll att avgöra konstutbudet heller. I den värld av populärkultur som jag rör mig i är det tyvärr så att marknaden avgör vad som ska produceras. Och även om det där med smak är subjektivt, så är nog de flesta vuxna människor överens om att reklamradion inte tillhör kategorin ”konst”. Inget fel på lite underhållning, men jag tror vi börjar få nog nu.

  Frågorna som Joel ställer behöver du också fundera på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: