Utan öppenhet blir demokratin svagare

I dag skriver jag på debattplats i tidningen Kvällsposten med rubriken: ”Utan öppenhet blir demokratin svagare” apropå den heta debatten om kampanjförbud för ungdomsförbund på skolor. Läs debattartikeln här.

Just nu sveper en förbudsvåg över Skånes gymnasieskolor med kampanjförbud för politiska partier och ungdomsförbund. Vi kunde läsa om det i Kvällspostens ledare 5 mars med rubriken: ”Låt politiken finnas i skolan!”.

Utvecklingen leder till att extrema krafter gynnas samtidigt som medvetenheten bland elever sjunker. Därför är det viktigt att ompröva besluten och varna demokratin med öppenhet, samtal och delaktighet.

Förbudstrenden är tydlig i Skåne. I Kristianstad har kommunens gymnasieskolor kommit överens om att begränsa de politiska partiernas möjlighet att kampanja.
Skolstaden Helsingborg med fem gymnasieskolor har fattat ett liknande beslut och detsamma gäller samtliga gymnasieskolor i Ängelholm och Klippan men också Procivitas och Jensen gymnasiet i Malmö, bara för att nämna några.

Det har aldrig tidigarevarit ett problem för ungdomsförbund att med tillstånd under organiserade samtala med elever på skolor. Men när extrema krafter som Nationaldemokrater och Afa däremot började söka sig till skolorna fick rektorer skrämselhicka och fattade i all hast fel beslut.

Vi som värnar demokratihar allt att förlora på att ta till metoder som innebär att vi kväver samtal och dialog mellan framtidens väljare och framtidens politiker. Naturligtvis ska alla som stör ordningen avisas från skolorna.

Låt oss inte samtidigt underskatta kraften av politiska samtal mellan ungdomar som lever i samma vardag och som vill bidra till ett bättre Sverige.
Utan öppenhet, samtal och kampanj blir demokratin svagare. Då flyttas debatten så sakteligen till slutna anonyma forum där ingen behöver stå för sina åsikter och där extrema krafter kan profitera på samhällsmissnöje. Det är de små stegens utveckling och rektorers beslut att stänga skolor för öppna politiska samtal är rena älgklivet i fel riktning.

Politiska kampanjer tillför undervisningen direktkontakt med politiker, möjlighet att konfrontera åsikter som sprids och ökar medvetenheten bland elever.
Demokratins själva kärna är yttrandefrihet och samtal för att sedan kunna ställning politiskt.
Låt oss därför som demokrater, oavsett partifärg, ta ställning för öppna gymnasieskolor och varna demokratin från detta obehagliga slag i ansiktet.

ANDRÉ ASSARSSON,
vice förbundsordförande
Moderata ungdomsförbundet

Uppdatering 11.30: Fredrik Axelsson bloggar också bra om kampanjförbuden med senaste nytt i Kristianstad.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: