From Russia with love

I dag besöker statsminister Fredrik Reinfeldt Ryssland tillsammans med utrikesminister Carl Bildt. Tydligen har Reinfeldt aldrig tidigare varit i Ryssland (who can blame him?) och på dagordningen står samtal med Medvedev och Putin men också svenska företagsledare. Till sist blir det samtal med människorättsaktivister på den svenska ambassaden. Tydligen går det inte att ringa, mejla, Tweeta, bloggkommentera eller skicka meddelande per snigelpost längre, så samma aktivister kommunicerar i dag med Reinfeldt på Sydsvenskans debattsida.

Det finns förmodligen en poäng med en öppen debattartikel. Väl där krävs tydlighet om mänskliga rättigheter och krav på förbättringar i Ryssland. Gott så. Den ryska regimen har väl inte direkt gjort sig känd för att vara demokratins budbärare men i jämförelse med landets långa historia ser det väl ändå bättre ut nu än på länge. Demokrati tar tid och jag är inte för egen del alldeles övertygad om att Ryssland skulle må så bra av ännu en revolution. Givetvis måste Sverige kunna markera mot övergrepp och snedsteg men där har Carl Bildt varit mer än tydlig. Så tydlig att han inte var välkommen in i landet efter bl.a. en jämförelse med forna Nazi-Tyskland. Går det att vara tydligare?

Det vore fantastiskt bra om marknadsekonomi och frihandel i kombination med krav på grundläggande demokratiska rättigheter såsom pressfrihet och yttrandefrihet kunde få en skjuts i rätt riktning. Om sådana samtal förs är jag övertygad om att flera viktiga steg tas i rätt riktning. Bara statsministerns närvaro och intresse för ett land som mår bra av alla samtal och kontakter med allting utanför de egna gränserna gör nytta. Därför känns det bra att Reinfeldt och Bildt är på plats.

Läs mer hos andra bloggare: Carl Bildt, Ninde, Dick Erixon.

Läs mer hos media: SvD, Sydsvenskan, Aftonbladet, DN, DN2, DN3.

Annonser

Ett svar to “From Russia with love”

  1. Medvedev är kul « Lindrig huliganism Says:

    […] Frihet är inte gratis: From Russia with love […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: