Därför är kvinnor vänster

I dag är det internationella kvinnodagen. En dag som gått från ett pyjamasparty för extremvänstern och radikalfeministerna till en normal dag för diskussion och debatt kring jämställdhet. Särskilt intressant är att svenska kvinnor tenderar att vara mer vänster än männen. Ja, åtminstone i valet av parti till riksdagen. Jag är inte lika säker på att kvinnor skulle vara mer ideologiskt vänsterinriktade än männen. Det är ändå värt att uppmärksamma och häri ligger en utmaning för alliansen om vi ska kunna vinna väljarnas samlade förtroende för regeringsmakten i höst. Därför ser jag några förklaringar till varför det ser ut som det gör.

Först och främst arbetar merparten av alla kvinnor inom traditionella yrken som är underställda offentlig sektor. Vårdbiträden, läkare och lärare som gör hjälteinsatser i välfärden men som inte heller får uppleva lika många privata alternativ som männen. Eftersom vänsterpartierna ofta och gärna diskuterar offentlig sektor är min bedömning att många kvinnor upplever ett större engagemang från deras sida. Förslagen kanske är idiotiska och politiken inte alltid så lockande men att ständigt medvetenhetsgöra, förtydliga och diskutera ens egen vardag räcker för att känna förtroende för en sådan politiker. Det är ju politiker som bryr sig!

Samtidigt har vänsterpartierna fler kvinnliga företrädare på ledande positioner. Givetvis spelar det roll. På samma sätt en 17-åring viftar bort 53-åriga Stefan som ska berätta hur integritets- och nätfrågorna förbättras tar inte kvinnor alltid allt för många män på lika stort allvar. Så fungerar det på en marknad i valet av allting annat, varför skulle inte samma sak råda på den politiska marknaden? Kvinnor söker förebilder, ledare som lever i samma vardag och som förstår livspusslet. Inget seriöst företag skulle skicka fram män att sälja vissa produkter som riktas helt till kvinnor och vice versa. Här återstår ett viktigt arbete att inkludera fler i rekryteringsfasen. Särskilt kul känns det att Moderata Ungdomsförbundet går helt i rätt riktning med över 40 procent tjejer i medlemskåren. Framtidens moderater har bättre förutsättningar att nå fram.

Politikens innehåll spelar naturligtvis också roll. Jag är övertygad om att alliansen har bäst jämställdhetspolitik men sett till de senaste decennierna av politisk debatt arbetar vi i motvind. Kollektiva lösningar och erkännandet av grupperingar i sann kollektivistisk anda har varit lika självklart i Sverige som Kalle Anka på julafton, Mellanmjölken och knäckebrödet. Klart det spelar roll när 2010-talets moderater ska förklara sin jämställdhetspolitik. Det finns andra, mycket bättre, vägar fram för ett mer jämställt Sverige. Faktum är att vi inte trots utan på grund av alla dessa kollektiva synsätt fortfarande har ett ojämlikt land. Vad ska vänstern skylla på efter att haft makten alla dessa år? ”Nej, men det tar 50 år innan våra förslag får effekt”. Yeah right. Det funkade inte då och det funkar inte nu.

Läs andra bloggare om dagen: Andersson, Westerholm, Makthavare, Röda Malmö.

Läs media om dagen: SvD, SvD2, DN, DN2, Aftonbladet, KB, GP.

Annonser

6 svar to “Därför är kvinnor vänster”

 1. Mållgan Says:

  Nåja det här problemet löses ju automatiskt när Moderaterna åter avskaffar rösträtten för kvinnor. Redan när kvinnorna fick rösträtt 1919 isåg ju Moderaterna att det skulle gå åt skogen och röstade nej, och nu är det dags att korrigera misstaget.

 2. Robert Says:

  Ser ingen anledning att Moderaterna ska sälja sin redan sargade själ till marxistisk feminism med 50/50 hysteri. Vad har det med borgerlighet att göra? Jag har redan lämnat partiet eftersom det struntar helt i mansfrågor. Kommer aldrig mer rösta på de etablerade svikarpartierna, och jag vet många känner likadant. Vad får man med en röst på M? Polis-FRA, datalagring och könsmaktsordning. Skrattretande. Inte heller tar man itu med den havererade invandringspolitiken. Huvudet är så djupt begravet i sanden hos alla partier. Bye bye Sweden…

 3. André Assarsson Says:

  Robert,

  Vilka reformer hade du sett för ett bättre Sverige? Det är viktigt att göra sin röst hörd och berätta det – även om man valt att lämna partiet. Inget parti är perfekt eller heltäckande. Däremot upplever jag moderaterna som det tydligaste alternativet i svensk politik för jobben och miljön.

  ”Polis”-FRA får du med samtliga riksdagspartier med undantag från några extrema på vänsterkanten som ingen lyssnar på, datalagring får du också med nästan alla partier och könsmaktsordningen är mig veterligen inget partifenomen. Invandringspolitiken ser jag som positiv; fler kan jobba och försörja sig i Sverige samtidigt som det blivit mer lönsamt att arbeta. Det är ett litet men viktigt steg i rätt riktning.

 4. Gekko Says:

  Robert slog verkligen huvudet på spiken, moderaterna har blivit de nya sossarna. Slå ihop skiten och låt och gå till val med endast en kandidat ”Måna Reinfeldt” så blir det mer ärligt.

 5. Johan Says:

  Kvinnor röstar vänster för att statlig, numera kommunal, skola i kombination med socialliberal media övertygat landet att utan en massiv välfärdsstat så klarar vi oss inte. Inte förvånande med tanke på att lärarna är offentliganställda och media överlever via presstöd på 430 miljoner per år. Fler gånger än jag kan räkna har jag hört välutbildade kvinnor med karriärstankar som slänger ur sig ”Ja, jag vill ju gärna jobba utomlands, men för barnen är det ju bäst i Sverige.”

  Verkligen? Seriöst? Mobbning, okvalificerade lärare, ingen disciplin eller ordning, inga ekonomiska möjligheter till hjälp i hemmet, äta ute mer än en gång i månaden eller med barnpassning? Och värst av allt, vårdköer! Jänkarna vet inte ens vad det uttrycket betyder.

  Så länge borgerligheten i Sverige misslyckas med att överrösta vänsterpropagandan och visa på att ökad frihet och mindre stat ger bättre, inte sämre, trygghet för familjer, så är det kört.

 6. André Assarsson Says:

  Johan,

  Du skriver många kloka ord. Givetvis är det misslyckande från oss som är aktiva på högerkanten i debatten och engagerar oss i alliansen att inte flytta fokus i debatten till rätt perspektiv. Allt för många sväljer vänsterns påståenden och politik som i själva verket motverkar jämställdheten.

  Jag kommer att arbeta hårt inför valdagen och tiden efter det för att arbeta i rätt riktning, så att vi äntligen kan få på plats riktig och verklighet jämställdhet med valfrihet i Sverige.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: