Maktba(s)en är borta

Att socialdemokraterna fortsätter att tappa väljare i storstäderna bekräftar bilden av ett parti som girar vänsterut. Urbana storstadsväljare vill inte se semi-planekonomiska lösningar på 2010-talets samhällsproblem. Samtidigt är det inte alls sant att partiet stärkt greppet om landsbygden. Då skulle det vara så i hela Sverige. Istället är det främst norra Sverige som röstar socialdemokratiskt. Traditionellt röda fästen med andra ord som jublar Ohlykramandet och Sahlins vänsterpolitik.

Det här är bara början. Under våren ska vänsterexperimentet bland ihop många olika ämnen i samma provrör. Endera friår med miljöpartiet, endera nej-till-rut-från sossarna och endera chockhöjningar av skatten med vänsterpartiet kan vi räkna med ännu större tapp i storstäderna för Mona Sahlin. Deras ”storstadskandidat” är Thomas Bodströms om toppar riksdagslistan i Stockholm. Det är alltså killen som grundande Bodströmsamhället och agerade torped åt Göran Perssons arbetslöshetspolitik i talarstolen i riksdagen under förra mandatperioden. Som justitieminister blev det inga nya poliser samtidigt som straffen för bl.a. våldsbrott aldrig sågs över.

Det var i storstäderna som socialdemokratin växte fram där fackförbunden tillsammans med arbetarrörelsen organiserade alla till kollektiva lösningar för de stora massorna. På landsbygden bedrevs småföretag, lantbruk och skepticismen mot stora statliga lösningar som buntade ihop alla var stor. Nu förlorar sossarna sin traditionella maktbas. Det är också en del i förklaringen varför svensk socialdemokrati gått från att vara ett ledande parti som i 65 av 76 år haft makten i Sverige – till ett parti som alla andra. Det skiljer inte ens 10 procentenheter mellan moderaterna och socialdemokraterna. Förr skilde det 20-30 procentenheter. Utvecklingen är intressant och sossarnas maktbas försvinner. Jag tror inte många på Sveavägen 68 i Stockholm är särskilt förtjusta över det. Gott så.

Läs andra bloggares syn på S-tappen: Maria Abrahamsson, Ingerö, adventskalendern, Peter Andersson och Tiberg.

Läs medias rapportering om S-tappen: SvD och DN.

Annonser

Ett svar to “Maktba(s)en är borta”

  1. Pelle Says:

    Dansbanan Björksäter i Hässleholm har nyligen haft en insamling där de som skänkte en kondom kom in gratis på Björksäter.Dessa kondomer skulle sedan skickas till Stockholm så att fler misstag inte upprepades. :)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: