Att vinna är att våga

Debatten om svenska skolors öppenhet fortsätter. Trenden är tydlig i landet med gymnasieskolor som efter besök av extrema politiska grupper väljer att stänga ute alla partier. Därmed kvävs också det demokratiska samtalet. Jag inser att det krävs mod av rektorer att fatta ett beslut som innebär att riksdagens partier alternativt alla partier under organiserade former och med tillstånd på förhand får bedriva kampanj på deras skola. Det är inte bekvämt. Det reser frågor. Det kan till och med bli taskig stämning när riktigt unkna idéer försöker spridas. Men i ärlighetens namn måste man våga för att också vinna.

I dag skriver MUF Dalarnas distriktsordförande föredömligt i Dalarnas Tidning om vikten av att våga ta debatten. Ett riktigt bra inlägg som med all önskvärd tydlighet visar att demokratin inte går att upprätthålla genom att tillämpa odemokratiska metoder. Det går inte att hålla extrema och unkna krafter genom extrema och unkna metoder. Det måste finnas ett självförtroende och en tillit till demokratins kärna: yttrandefrihet, öppenhet och samtal.

I dag skriver också Kristianstad MUF:s ordförande Erica Buneck tillsammans med andra ungdomsförbund däribland SSU och Grön Ungdom som poängterar vikten av att rekordmånga förstagångsväljare måste få information. Besluten måste omprövas och demokratin måste upprätthållas även i Kristianstad där extrema krafter också visat sig. Eftersom Kristianstad MUF är största politiska ungdomsförbund i staden känns det särskilt bra att föreningen med Erica i spetsen också tar långsiktigt ansvar i debatten genom artikeln.

I dessa frågor har vi och SSU betydligt mer gemensamt än vid andra tillfällen. Därför är bredden viktig där vi med gemensamma ansträngningar ser till att få till förändringar. Att vinna är att våga och det känns skönt att MUF vågar ta debatten om debatten!

Läs Klas Vestergrens artikel här.

Läs Erica Bunecks artikel här.

Annonser

2 svar to “Att vinna är att våga”

  1. Mike Says:

    Mera hemskola, mera friskolor på distans för dom som vill plugga vidare osv , inför medborgarlön likt holland

  2. Utan öppenhet blir demokratin svagare « Frihet är inte gratis. Says:

    […] Kvällsposten med rubriken: ”Utan öppenhet blir demokratin svagare” apropå den heta debatten om kampanjförbud för ungdomsförbund på skolor. Läs debattartikeln här. Just nu sveper en […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: