Skolornas demokratikris

I dag skriver Kvällspostens ledare Peter J Olsson bra om vikten av att låta politiken finnas i skolan. Vad jag fått höra finns det också mer debattmaterial på väg in till olika tidningar från alla möjliga ungdomsförbund i samma fråga. Tvärpolitiskt samarbete över blockgränser mellan riksdagens sju representerade partiers ungdomsförbund på lokalnivå mobiliseras också på sina platser runtom i landet. Väldigt många är väldigt trötta på byråkrati- och extremisttrenden som sveper över Sveriges skolor med rädsla för debatt. Att kväva demokratin för att kunna upprätthålla den är like motsägelsefullt som korkat.

Som vi tidigare konstaterat gynnas extremisterna av förbuden. Mötena mellan framtidens väljare och framtidens politiker blir färre. Möjligheten att kunna engagera sig politiskt eller ta del av politiska samtal på sin skola blir mindre. Jag själv för egen del hade förmodligen aldrig sökt mig till politiken om det inte vore för att det fanns en levande debatt på min högstadieskola och senare gymnasieskola. Särskilt kul var det när CUF kom till Tycho Braheskolan i Helsingborg och jiddrade om sitt kärnkraftsmotstånd och vi knäckte deras kampanjare med argument.

Vi hade kul en vecka efteråt åt stackaren som inte lyckades formulera sitt motstånd mot den säkra, effektiva och klimatneutrala kärnkraften. För att inte tala om när Ung Vänster fick verbalt stryk av städerskan på skolan som hade levt under kommunistisk diktatur och inte klarade av deras budskap med tillhörande vilda diskussioner eleverna emellan. Allt detta formade skolan till en mer levande politisk arena. Vi blev medvetna.

Jag vet också sedan tidigare utifrån mina goda kontakter i Tyskland och med Junge Union i Schleswig-Holstein att det råder totalförbud för all form av politisk kampanj på skolorna i Tyskland. Med avund tittar många europeiska ungdomsförbund på oss i Sverige som har möjlighet att föra samtal med elever på skolorna. Men inte längre. Besluten av rektorer borde inte vara förenliga med Skolverkets regler och det ska bli spännande att följa det juridiska efterspel som sannolikt tar vid när överklaganden och utlåtanden lämnas in. På sikt riskerar slutenhet istället för öppenhet och förbud istället för möjligheter bli skolornas stora demokratikris.

Läs bloggares åsikter om kampanjförbuden: Dagens konflikt, SvD Brännpunkt, Ankersjö, Klartexten,  Magnus Andersson.

Läs Peter J Olssons ledare här.

Annonser

Ett svar to “Skolornas demokratikris”

  1. Utan öppenhet blir demokratin svagare « Frihet är inte gratis. Says:

    […] med rubriken: ”Utan öppenhet blir demokratin svagare” apropå den heta debatten om kampanjförbud för ungdomsförbund på skolor. Läs debattartikeln här. Just nu sveper en förbudsvåg över […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: