RUT förtjänar att tas på allvar

Debatten om RUT har gått från en seriöst sakpolitisk debatt om jobben till en slags kvasidebatt huruvida socialdemokraterna hycklar eller inte när ledande S-toppar visat sig själva dra fördel av en reform som redan är införd men som dessa är emot. Tyvärr finns en tendens i svensk debatt att ofta frångå sakfrågorna och istället fokusera på snasket, skandalerna och skvallret kring vad person X egentligen gjorde vid tillfälle Z trots att han eller hon var emot eller för Y. Också rullar det på. Drevet alltså. I mina ögon förtjänar RUT och debatten om jobben att tas på betydligt större allvar än så.  Dessutom är det inte ens hyckleri av sossarna.

Faktum är att jag tror många på Sveavägen 68 jublar över medias rapportering kring det s.k. hyckleriet. Detta eftersom Mona Sahlin kommer undan från själva sakfrågan där två av tre stödjer en reform som är en viktig symbolfrågan om jobben i Sverige – som vänsterexperimentet är emot. Sådant kostar politiskt och kan bli avgörande inför valdagen. Hellre då att gamla föredettingar som Göran Persson, Leif Pagrotsky och Jan Eliasson tvingas svara på frågor om deras eget agerande än att den egna politiken och dem egna förslagen ska granskas. Framförallt när alliansens förslag har ett kraftigt stöd hos svenska folket.

Också var det då ”hyckleriet”. Precis som Johan Norberg skriver: ”det är som att påstå att jag hycklar när jag köper Svenska Dagladet och därmed drar nytta av ett presstöd som jag ogillar”. Eller att alla som vill öka självfinansieringsgraden i kulturen drar fördel av subventionerade biljetter, museebesök eller fotbollsmatcher som får offentligt stöd. Att alla som någon gång sökt bostadsbidrag utan att för den saken skull förespråka det politiskt skulle också vara hycklare? För att inte tala om studiebidragen. Jag själv är skeptisk till tanken att pumpa in miljoner med skattepengar i partistöd men drar likväl fördel av detta inom ramen för mitt engagemang i moderaterna. Poängen i alla ovanstående exempel är att det inte är mitt fel att detta är infört och att alternativen inte finns till buds.

Det är inte Göran Perssons, Leif Pagrotskys eller Jan Eliassons som är orsaken till att RUT-reformen är införd. Samtliga är emot den politiskt och är beredda att betala mer pengar till hushållsnära tjänster av egen ficka om den inte fanns. Nu finns den på plats. Då är det inte mer än rätt att som skattebetalare och medborgare förhålla sig till vad som står till buds och sedan engagera sig politiskt om det nu bör förändras. Så fungerar en demokrati. Bara tanken på att vi liberaler tvingas betala 45 % i skattetryck, nästa hälften av allting som vi tjänar, för att sedan inte få lov att använda en tredjedel av allt som sköts offentligt – bara för att vi vill se ett annat samhälle är bara absurd. Tänk då tvärtom. Alla socialister som vill se 90 % skattetryck men som i dag behåller massa pengar i den egna plånboken – är dessa hycklare? Det finns också en politisk verklighet att förhålla sig till utanför redaktionerna på kvällstidningarna.

Problemet är inte att sossarna använder RUT. Problemet är att sossarna är emot RUT. Det är där debatten måste vara. Ingen annanstans. Låt dem inte komma undan allt för lätt nu. Precis som Fredrik Reinfeldt i Aktuellt frågar många: ”Är man för eller emot jobb?” och här ser vi hur det gamla arbetarpartiet fullständigt övergivit arbetslinjen. Ja, men låt oss då föra en debatt kring detta. RUT förtjänar att tas på allvar som en viktig symbolfråga inför valdagen. Det handlar om jobben. Det handlar om rättvisan. Det handlar om regeringsalternativen. Inget annat.

Läs andra bloggares åsikter om RUT och hyckleriet: Helle Klein, Kent Persson, HBT-sossen, Lotta Olsson, Christian Holm, Riedl.

Läs medias rapportering om RUT och hyckleriet: Expressen, Aftonbladet, DN,  Expressen2, Aftonbladet 2, Aftonbladet 3, SvD

Annonser

Ett svar to “RUT förtjänar att tas på allvar”

  1. Flip-Flop-vänstern « Frihet är inte gratis. Says:

    […] By André Assarsson Det visar sig trots allt att socialdemokraterna i form av deras högsta partirepresentant är en hycklare. Många påstår, […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: