Hur mår framtidens demokrati?

I dag publicerades en uppföljningsartikel i Kristianstadsbladet apropå debatten kring politiska ungdomsförbund på skolorna. Jag sympatiserar med Kristianstad MUF:s ordförande Erica Buneck vars förening tillsammans med SSU, Grön Ungdom, LUF och övriga ungdomsförbund nekas tillträde till stadens 4 400 förstagångsväljare. Runtom i övriga Sverige ser vi samma tendens och trend. Frågan är hur framtidens demokrati ser ut när väljarna bara får träffa sina politiker en gång per år.

Tänk om partiledarna bara fick debattera en gång per medium och år. Bara en tv-debatt per år, en radiodebatt per år och ett torg per år. Så fort en politiker varit någonstans och fört samtal med väljare är samma politiker och hela dess parti bannlyst på samma plats i 365 dagar. Det är helt obegripligt att svenska skolor stänger dörren för direktsamtal och demokratidiskussioner med andra unga människor som lever i samma vardag. Istället för de rekordmånga förstagångsväljarna lyssna på en 56-årig kostymnisse som drivit företag i 35 år och ska berätta hur äldreomsorgen ska förbättras.

Samtidigt flyttar debatterna i ännu större utsträckning ut på nätet. Anonymt. Dolt. Hemligt. Där trivs extremisterna som slipper visa sina ansikten och stå för sina åsikter. Där trivs alla som slipper redogöra för fakta och istället spelar på känslor. Det är inge fel på nätdebatter men långsiktigt förtroende mellan väljare och politiker uppnås förmodligen bäst genom att träffas. Om det nu är tillåtet.

Hur resonerar dagens 17- och 18-åringar kring demokrati, politiker och politiska partier om 10, 20 eller 30 år när dessa själv aldrig kommit i kontakt med någon eller fått chansen att på plats kunna engagera sig själv. Internet kommer sannolikt dominera som forum i framtiden men trots Obamas rekordkampanj med Twitter på andra sidan Atlanten var det dörrknackning, hembesök och personliga samtal mellan fyra ögon som avgjorde valet i ett av världens största demokratier. Debatten om debatten är lika viktig som debatten om Sveriges framtid. Låt oss hoppas att beslutet omprövas i Kristianstad och runtom på övriga skolor i Sverige. Framtidens demokrati förtjänar nämligen bättre än så här.

Läs artikeln i Kristianstadsbladet här.

Läs tidigare ordförande för Kristianstad MUF, Fredrik Axelssons kommentar här.

Annonser

Ett svar to “Hur mår framtidens demokrati?”

  1. Skolornas demokratikris « Frihet är inte gratis. Says:

    […] vi tidigare konstaterat gynnas extremisterna av förbuden. Mötena mellan framtidens väljare och framtidens […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: