Demokrati, nej tack?

I dagens Kristianstadsbladet skriver ledaren om stängda gymnasieskolor för de politiska ungdomsförbunden. Just nu sveper en byråkrati- och demokratiföraktande våg över Sveriges skolor. Samtidigt som Sverigedemokraterna och andra mindre fräscha alternativ i svensk politik börjat organisera sig och träda fram i ljuset har rektorerna fått skrämselhicka. Hemma i Helsingborg stängdes alla skolor för tillgång inom ramen för Skolstaden när det visade sig att högerextrema bedrivit kampanjverksamhet på en skola. Trots att intentionerna säkert är goda från landets rektorer så är det just demokratin som är den stora förloraren när skolorna stängs.

Just nu gnuggas det händer bland många extrema politiska grupper. I takt med att skolorna stängs för kampanj för framtidens politiker och framtidens väljare runtom på skolor flyttas debatten till mer anonyma forum. På nätet rekryteras det och härjas det bland många höger- och vänsterextrema som profiterar på samhällsmissnöje. Genom kontakter och nätverk i slutna forum utan debatt, utan argument och utan fakta flyttas fokus för politiska samtal sakterligen dit. Det är de små stegens tyranni och rektorers beslut att stänga skolor för öppna politiska samtal är rena älgklivet i fel riktning.

Eftersom jag själv debatterat med snart alla möjliga politiska hemvistelser vet jag värdet av debatt, fakta och argument. Det är själva demokratins kärna att presentera sitt budskap med yttrandefrihet och låta oss alla ta ställning. Givetvis har det både sina för- och nackdelar eftersom det ibland visat sig innebär att rentav odemokratiska krafter dragit fördel av detta genom historien. Det har varit möjligt att söka makt på demokratisk grund för att sedan vända sig emot själva systemet som gav inflytande. Må så vara. Men alternativet är långt, långt mycket värre där flertalet blir fåtalet. Mångfald blir till enfald. Bredd blir elit. Låt oss därför som demokrater, oavsett partifärg, ta ställning för öppna gymnasieskolor och säga ja, tack till demokrati!

Annonser

Etiketter: , ,

2 svar to “Demokrati, nej tack?”

 1. MrPerfect72 Says:

  Ett alternativ till den extrema utvecklingen som politikervaelde (http://en.wikipedia.org/wiki/German_federal_election,_March_1933) medfoer heter…..
  ….
  ….
  http://www.aktivdemokrati.se – en deltagande ansvarskaennande befolkning.

 2. Hur mår framtidens demokrati? « Frihet är inte gratis. Says:

  […] By André Assarsson I dag publicerades en uppföljningsartikel i Kristianstadsbladet apropå debatten kring politiska ungdomsförbund på skolorna. Jag sympatiserar med Kristianstad MUF:s ordförande […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: