Är du regeringsduglig, lille vän?

Eftersom jag ofta och gärna lyssnar på proggmusik kan jag inte låta bli att recitera en klassisk slagdänga. Detta genom att rikta strålkastarljuset mot Peter Eriksson apropå debatten om det högaktuella datalagringsdirektivet som vänsterexperimentet är överens om, var överens om, kunde varit överens om eller hur är det? För två veckor sedan lyckades oppositionen åtminstone tillfälligt (grattis till det!) komma överens om EU:s direktiv om datalagring men i dag spricker allting. Frågan väljare börjar ställa till oppositionen i allmänhet och Peter Eriksson i synnerhet är: Är du regeringsduglig, lille vän?

Givetvis är direktivet ett jäkla skit som nu baxats ända hit. Alliansregeringen borde definitivt arbeta för att omförhandla eländet och i övrigt få till förändringar av förslaget som hotar dra den personliga integriteten i smutsen. Det måste finnas gränser. Allt som kommer från EU och kommissionen är inte bra och ett medlemsland är inte mindre delaktig i samarbetet för att det säger nej. Tyvärr finns det en känsla i EU-samarbetet av att alla måste vara goda européer och rösta igenom förslag som ingen egentligen individuellt känner särskilt starkt för. En slags europeisk Bermuda-triangel som sänker det goda.

Det intressanta däremot är grunden för svenskt regeringsinnehav. Att klara regera landet, hålla ihop och samtidigt visa på tydlighet inför väljarna så att dessa i god tid kan ta ställning till alternativen är viktigt. Där rådet det minst sagt High Chaparall just nu hos oppositionen. Det är bara veckor sedan Afghanistanfrågan visade på en öppen spricka hos oppositionen i en sakfråga som fått regeringar utomlands på fall. Nu kommer datalagringsdirektivet som ett paket på posten där den ena handen inte vet vad den andra vill. Sverige förtjänar ett trovärdigt alternativ som kan ta långsiktigt ansvar för oss som föregångsland. I den strävan ställer allt fler frågan till Mona Sahlin och hennes vänner, är ni regeringsdugliga?

Lyssna till klippet nedan. Det är klart anmärkningsvärt och visar hur splittrad oppositionen är.

Läs andra bloggares åsikter om datalagringsdirektivet: Annie Johansson, Johan Linander, HAX, Mathias Sundin.

Läs medias rapportering i frågan: Nyheter24, DN.

Annonser

4 svar to “Är du regeringsduglig, lille vän?”

 1. Glenn Says:

  Så du menar på fullt allvar att Moderaterna o Co är överens i alla frågor ?? Tillåt mig skratta…..

 2. André Assarsson Says:

  Glenn,

  Knappast. Det råder ofta oenighet inom alliansen och inom moderaterna och ibland även inom enskilda partiföreningar. I grunden är det bra. När alla är överens mår inte demokratin särskilt bra. Olikheter, debatt och mångfald berikar samhället.

  Vad som däremot är intressant i det här fallet är att kunna komma överens och ta långsiktigt ansvar för landet Sverige. Det innebär att man inte kan dra åt helt olika håll i viktiga grundläggande frågor. Den hollländska regeringen brakade ihop och fick avgå på grund av Afghanistanfrågan, svenska regeringen föll ihop på 1970-talet på grund av kärnkraften och vi kan se i andra länder hur landet står passivt utan ledarskap om inte dess ledare kan regera ihop. Sådant spelar roll inför valet.

  Det är inte trovärdigt att rösta på oppositionen så länge den inte kan presentera ett gemensamt förslag till svenska folket i viktiga frågor. Nu verkar det som att Lars Ohly fick igenom sin vilja i RUT-debatten där MP och delar S verkar vara positiva i grunden. På samma sätt kompromissar alliansen i olika frågor. Det viktiga är _till sist_ att det blir ett GEMENSAMT förslag om man nu vill regera GEMENSAMT. Annars är det inte trovärdigt.

 3. gege Says:

  Vad tycker du om FRA?

  Tycker du det är rätt med den ändamålsglidning som nu håller på att ske med FRA & polisen?

  Vad tycker du om ordet reglera?
  Thomas Bodström verkar tro att allt som inte regleras i lag är lagligt för staten att göra. Vad jag förstår KRÄVS det en reglering för att något ska bli uttryckligen lagligt för regeringen. Innan dess är det med förmodan inte lagligt.

 4. André Assarsson Says:

  gege,

  FRA-lagen är dålig och borde aldrig stiftats. Det tyckte jag då och det tycker jag fortfarande tillsammans med Moderata Ungdomsförbundet. Att polisen nu får tillträde att spana är en integritetskatastrof.

  Reglering är klart bättre än oreglerad verksamhet som i grunden är felaktig men det är ingen ursäkt att börja reglera något som principiellt är fel d v s att oproportionerligt trampa på den personliga integriteten till förmån för ett hot som inte existerar. Förr verkar staten ha sysslat med liknande spaning – fast oreglerat. Det är också dåligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: