Missa inte kvällens debatt

I kväll möts statsminister Fredrik Reinfeldt och vänsterexperimentets ledare Mona Sahlin i Aktuellt om det s.k. RUT-avdraget a.k.a. pigavdrag a.k.a. 11 000 arbetstillfällen i vit sektor a.k.a. en av alliansens bästa jobbreformer som har stöd av hela 60 procent av av svenska folket, enligt Novus. Bra tänkt där av vänsterexperimentet som av ideologiska skäl som får Lars Ohly att jubla återigen ser ned på arbetstillfällen och vill stänga dörren för en marknad som innebär att människor kan försörja sig på en växande servicesektor. Smart. Verkligen.

När socialdemokraternas ärkemobbare Luciano Astudillo debatterade frågan med Maud Olofsson i Agenda i söndags kunde hans argumentation sammanfattas med: ”Det är subventioner för de rika” när det i själva verket är de allra fattigaste och människor med små marginaler som drar störst fördel av att kunna vara delaktiga på schyssta villkor i en växande sektor. Det finns en stor efterfrågan och ett stort behov av hushållsnära tjänster på samma sätt som vi alla i samhället hjälper varandra med andra vardagssysslor. Vad ekonomer som David Ricardo beskriver som komparativa fördelar inom handel och filosofer som Ayn Rand kallar för nyttopyramider är inget filosofiskt hokus-pokus som bara ska avfärdas med gammal klasskampsretorik.

Vi kunde alla fundera över hur effektiv vår ekonomi hade varit om alla själva skulle bygga sina egna hus, tillverka sina egna datorer, tillverka sina egna kläder eller syssla med tjänster som att alltid klippa sitt eget hår, bara titta på egenproducerade filmer eller hämta sin egen post tvärs över riket. Vad är det för fel på om vi mot betalning och helt frivilligt kommer överens om att också hjälpa varandra med hushållsnära tjänster?  Det är dags att vakna och inse att det är 2010 och vi kan sannolikt vänta oss att ännu fler tjänster i framtiden blir föremål för frivilliga överenskommelser där vi mot betalning hjälper varandra. Därför är RUT viktigt att försvara. För jobben och rättvisans skull!

Tipstack: Pär Henriksson, som har koll på tv-debatterna. Det känns tryggt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: