Kvällens citat

Kvällens debatt mellan Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin visade med all önskvärd tydlighet på skillnader i det vägval som väljarna har att göra den tredje söndagen i september. Om svenska folket girar till vänster med bidrags-Sahlin, kamrat Ohly och tillbaka-till-medeltiden-Eriksson blir det bidrag, bidrag, bidrag och inga jobb, jobb, jobb.

Det finns faktiskt en skillnad på Ingvar Carlssons och Göran Perssons socialdemokrati och Mona Sahlins. Vi 80-talister som växte upp med Ingvar och Göran i tv-rutorna kunde ändå känna en viss ödmjukhet inför sossarnas engagemang för jobben i Sverige men det blev ändring på det inför 2006 och är som helt bortblåst sedan dess. Inte ens något så trivialt och självklart som hushållsnära tjänster med fler riktiga jobb i vit sektor är fint nog för svensk socialdemokrati.

Det ska finnas jobb – men bara vissa. Det ska gå att arbeta – men bara för några. På många sätt företräder Mona Sahlin ett exkluderande Sverige där alla inte, ens på affischerna och i budskapet, ska vara delaktiga. Och då har vi inte nämnt att Lars Ohly får ministerinflytande och svenska kommunister med deras syn på klasskonflikter riskerar att flytta in i Rosenbad för första gången. Någonsin.

Väljare är smarta. Riksdagsval avgörs vare sig av långa fina retoriska utläggningar, snygga affischer eller färgglada flygblad. Val avgörs av politik och av enkel begriplig politik. Därför visar kvällens debatt i Agenda med all önskvärd tydlighet skillnaden mellan alliansen och vänsterexperimentet. Frågan som alla kommer att ställa sig i valbåset är den som Fredrik Reinfeldt ställde i kväll till Mona Sahlin:

”Är man för eller emot jobb?” – Statsminister Fredrik Reinfeldt:s slutreplik till Mona Sahlin under kvällens debatt i Aktuellt om det s.k. RUT-avdraget.

Läs andra bloggares åsikter i RUT-debatten: Politikerlilith, Tokmoderaten och Annie Johansson.

Läs medias rapportering om RUT-debatten: SvD, DN, Expressen, DN2, SVD2 och GP.

Annonser

Ett svar to “Kvällens citat”

  1. RUT förtjänar att tas på allvar « Frihet är inte gratis. Says:

    […] annanstans. Låt dem inte komma undan allt för lätt nu. Precis som Fredrik Reinfeldt i Aktuellt frågar många: ”Är man för eller emot jobb?” och här ser vi hur det gamla arbetarpartiet […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: