Det är regelverket, dumbom!

Just nu pågår Alliansbloggars debatt om ungdomsjobben. I dag kom nya siffror från EU:s officiella statistikorgan, Eurostat som visar att ungdomsarbetslösheten för dem under 25 år ökat från 22,2 till 26,7 procent. Det är en av unionens högsta siffror och i klass med riktigt risiga länder som Grekland och Spanien vars ekonomier bäst kan beskrivas som tidernas största baksmälla. Därför är det anmärkningsvärt att Sverige å andra sidan som har bland västvärldens absolut mest sunda statsfinanser samtidigt saknar var fjärde ung på arbetsmarknaden. Det är inget annat än LO:s ondskefulla regelverk som spökar och hemsöker svenska ungdomar till den milda grad att de får stanna hem. Varje dag.

På 1970-talets utformade LO-ekonomerna den s.k. solidariska lönepolitiken. Den innebar i teorin att lägstalönerna skulle höjas och i praktiken att lika lön för allt arbete infördes i Sverige. Följderna blev naturligtvis stora utslagningar och konkurser av företag som inte längre kunde möta den globala konkurrensen genom att justera löneläget efter verkligheten. Istället för att kunna behålla hundra anställningar med överenskommelse om lägre löner tvingade staten fabriken att höja för alla, varpå också uppsägning av alla blev ett faktum. Det finns inte lagstadgade minimilöner i Sverige såsom i t.ex. USA men lagstiftningen där kollektivavtalen har särställning i regelverket tvingar likväl fram samma avtal – oavsett individuella förutsättningar. Det slår naturligtvis allra hårdast mot ungdomar som i stor utsträckning hellre har en fot in på arbetsmarknaden än båda utanför genom att första arbeta för en lägre lön.

Lägger vi dessutom till ren och skär gammal jävlig unken åldersdiskriminering till det blir effekterna ännu värre. Du blir alltså i Sverige automatiskt uppsagd om du är sist in på en arbetsplats. Vi kan fundera på hur liknande regler hade fungerat i idrottens värld till uttagningar till turneringar och liknande? Nej, men nu var du sist in i laget så du får gå först – trots att vi aldrig någonsin kommer att vinna en match utan dig, vilket direkt kan jämföras med att som företag klara stenhård konkurrens där kompetens gör skillnad. Förr satt kapitalet i maskinerna – nu sitter kapitalet hos människorna och att då tvinga företag att behålla skrotiga gamla rostiga skrivmaskiner och faxapparater medan konkurrenterna kör trådlös bredbandskommunikation är som att skjuta sig själv i huvudet som land.

Det går inte att skylla ifrån sig på konjunkturen. Siffrorna är lika risiga såväl i högkonjunktur som i lågkonjunktur eftersom samma orättvisa regler gäller för unga – oavsett om det går bra för alla andra eller inte. Det går inte att skylla på matchningsprinciper på arbetsmarknaden eftersom alla andra länder med liknande skatte- och välfärdssystem såsom Danmark eller Holland inte ens har en femtedel så hög arbetslöshet bland unga. Det går inte att skylla på att unga är lata eftersom aldrig förr har så många tagit akademiska examina och gått långa utbildningar som nu. Så, vad ska Mona Sahlin och LO skylla på? Det är regelverket, dumbom!

Läs andra bloggares syn på ungdomsjobben: Marcus Grundén, Lotta Olsson, Moderata Perspektiv och Eva Westerberg.

Annonser

4 svar to “Det är regelverket, dumbom!”

 1. Glenn Says:

  Om det nu är så som du säger att det är LO´s fel att undomarna är arbetslösa… vad föreslår du för regelverk istället ?? Ska arbetsgivaren när som helst, hur som helst kunna säga upp personal utan förhandling ? Om det är den som är sist anställd som har den högsta kompetensen så får givetvis den personen stanna kvar men först efter förhandling. Om arbetsgivaren kan påvisa behovet av att behålla den som är sist anställd så är det aldrig något problem. Det är endast 3 % av arbetsgivarna som anser att LAS har varit ett problem vid uppsägningsförhandlingar och inte 100% som du vill påskina.
  Till sist två frågor som jag hoppas du kan svara på: Om du nu har ett jobb… vilken lön har du i så fall ? Är det rimligt att en ung riksdagspolitiker t. ex. Annie Johansson ( C ) har en lägre lön än sina riksdagskamrater ?

 2. Glenn Says:

  Det skulle vara väldigt trevligt om du bemödar dig med ett svar på mina frågor.
  Tack på förhand!
  Med vänlig hälsning
  Glenn

 3. André Assarsson Says:

  Glenn,

  Sorry, det har fallit bort. Tusen tack för dina påminnelser. Det uppskattas och jag ber om ursäkt för att jag inte svarat tidigare.

  Det regelverk som jag föreslår är ett avskaffande av paragraf 22 i LAS och den del i Medbestämmandelagen som säger att kollektivavtalet automatiskt sätter minimigränsen för lägstalönen på arbetsplatsen. Det skulle innebära en LIKABEHANDLING av alla där inte ungdomar och invandrare diskrimineras. Det skulle innebära att det frivilliga avtal mellan arbetsgivare och arbetstagare skulle gälla istället för att facket som tredje part ska lägga sig i. Det skulle sannolikt innebär att vi kunde sänka ungdomsarbetslösheten till normala förmodligen lägre nivåer än övriga EU.

  Jag studerar och jobbar deltid. Tjänar långt, långt under medelinkomsttagaren i Sverige. Nu är riksdagsarbetet ett förtroendeuppdrag med ett arvode och inte lön. Men visst; jag anser det vara fullt rimligt att hon fick lägre ersättning – om hon och arbetsgivaren kom överens om det på frivilliga grunder. Nu är jämförelsen helt irrelevant eftersom du söker förtroende hos väljare till ett fixt uppdrag det bara finns drygt 300 platser till men det handlar om frivillighet.

  Vad är ditt förslag för att lösa ungdomsarbetslösheten? Du kan ju inte försvara dagens regelverk – som har satt oss i den här skitsituationen! Eller?

 4. Jobb och bostad, tack! « Frihet är inte gratis. Says:

  […] vi redan konstaterat har ungdomar i Sverige sedan 1970-talet oavsett konjunkturläge skickats rakt in i […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: