Generation Playstation

Inom ramen för alliansbloggar Veckans bloggdebatt är min ambition att ge perspektiv på ungdomsjobben. Det här är det enskilt viktigaste politiska området som kommer att avgöra valet för unga människor i höst. Eftersom vi vet att det block som traditionellt sett vinner förstagångsväljarna också tar hem valsegern kan vi räkna med höga krav på politiska leverans från både alliansen och vänsterexperimentet. I mina ögon finns det bara enda vägens politik framåt för att skapa fler riktiga jobb för ungdomar: skrota turordningsreglerna i LAS, skapa flexibilitet i ingångslönerna och gör det möjligt att kunna teckna egna avtal vid sidan av kollektivavtalen.

Jag har egentligen sedan valrörelsen 2006 konsekvent arbetat för förändringar på arbetsmarknaden i syfte att knäcka den historiskt höga ungdomsarbetslösheten. Det finns också ett helt anförande på en timme på Bambuser av mig kring denna viktiga fråga. På Ekonomicentrum i Lund brukar jag ofta och gärna ställa frågor kring arbetsmarknadspolitiken och den ekonomiska politiken på arbetsmarknaden till föreläsare, studiekamrater och förtvivlade gästföreläsare. Alla ger samma svar: Sverige har sedan 1970-talet dragits med rekordhög arbetslöshet bland ungdomar – både i brinnande högkonjunktur och i iskall lågkonjunktur. Det är ett strukturellt problem som kräver strukturella lösningar.

På moderaternas partistämma i Gävle i höstas hade jag nöjet att få debattera frågan med arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin. Då och då brukar jag också ställa frågor kring LAS genom att kommentera hans uppdateringar på Facebook. Svaren är alltid desamma. Jag har den största respekt för arbetsmarknadsministern, regeringen och alliansen men om inte förändringarna kommer på plats under våren med nya förslag i rätt riktning så riskerar vi moderater att svika de unga. På samma sätt som socialdemokraterna och övriga vänsterpartier indirekt bad en hel ungdomsgeneration att fara åt helvete med statistik-fiffel, bidragsåtgärder, AMS-trams-program och ännu mer stöd till fackförbund som trakasserar unga på arbetsplatser med lagstiftning som stöd. Alliansen kan bättre och vi har modet att faktiskt göra något som gör skillnad. Snacka går ju bra men i längden synar ungdomar korten.

Det enskilt tydligaste beviset på att det inte är mer utbildningsprogram, jobb- eller nystartsjobb som löser ungdomsarbetslösheten är att liknande länder som Sverige med samma välfärdsmodell inte ens är i närheten av våra nivåer. Länder som Danmark och Holland har lyckats pressa ned sig ungdomsarbetslöshet till nivåer som inte ens är en femtedel av Sveriges. Hur då? Jo, genom att se över arbetsrätten och göra nödvändiga förändringar i takt med att globaliseringen kommit till byn. Det är dags att vakna och inse att det är 2010 och konkurrenterna i Kina, på andra sidan Atlanten och i övriga Europa inte väntar på Sverige. Svenska företag halkar efter och framtidens arbetskraft gör Playstation-karriär hemma istället för att tjäna egna pengar och bidra med sin kompetens på jobbet. Om inte alliansen börjar leverera skarpa förslag kan det mycket väl bli så att jag och många med mig kommer att tillhöra Generation Playstation i framtiden.

Läs andra bloggares åsikter i frågan om ungdomsjobben: Magnus Andersson, Eva Westerberg, Joakim Olinder, Edvin Alam och Mikael Persson.

Annonser

2 svar to “Generation Playstation”

  1. Många bra inlägg i veckans bloggdebatt om ungdomsjobben « Kent Persson (m) blogg Says:

    […] Marcus och Thomas och Tokmoderaten och Peter S och Claes och Frihet är inte gratis och Lotta och Edvin och Kent V och Moderata Perspektiv och Joakim och Eva och Rasmus och […]

  2. En vecka fylld av läsvärda inlägg om ungdomsjobben « Kent Persson (m) blogg Says:

    […] konjunkturläge kom ifrån. Övriga läsvärda inlägg: Tokmoderaten och Peter S och Claes och Frihet är inte gratis och   Kent V och Moderata Perspektiv och Joakim och Eva och Rasmus och  Elkers och scaber […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: