Churchill går hem i Danmark

I dag skedde en större regeringsombildning i Danmark. Det ska bli spännande att följa den danska politiska debatten även framöver och se vad förändringarna kan innebära inför kommande val. Som skåning och Öresundsbo påverkar Köpenhamn mycket av det som händer i Skåne och i allt större utsträckning rapporteras det även om dansk politik, på den här sidan bron.

Särskilt spännande är att Danmarks nya justitieminister tycks uppskatta Winston Churchill väldigt mycket och samlar på hans verk. Det fanns Churchillfans även i den förra regeringen och visst är det modigt att sticka ut hakan och lyfta fram en politisk förebild. Inte många svenska politiker har vågat sig på samma sak. Det finns alltid fel, brister och invändningar mot alla stora ledare eller tänkare. Därför vågar få skylta allt för mycket med sitt engagemang kring andra företrädare.

Den kanske enskilt viktigaste lärdomen många politiker kan dra av Winston Churchill är att alltid blicka framåt och aldrig försöka överleva på gamla meriter. När allt kommer omkring så förlorade trots allt Churchill valet 1945. Med bred marginal, dessutom. Trots att han hade lett landet genom ett världskrig och gjort det med bravur. Istället fick Clement Attlee från Labour ta över som premiärminister och bilda regering. Inför det svenska riksdagsvalet i september har alliansregeringen gjort mycket bra men framtiden blir inte bättre av diskutera det förflutna. Allra minst när vi ungdomar får bestämma.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: