Kallt. Iskallt.

Dator bestämde sig för att börja krångla och i väntan på en ny blir antalet inlägg på bloggen något lidande. Uppenbarligen är det haveri med det mesta just nu i spåren av den kallaste vintern sedan 1980-talet. Onekligen ställer vinterkaoset en hel del intressanta frågor inför framtiden:

  • Är det rimligt att staten i lika stor utsträckning som nu också i framtiden ska ansvara för infrastruktur och transporter?
  • Är det verkligen ”regeringens fel” att den egna kommunikationen är åt helvete, SJ?
  • Var håller domedags-gänget hus någonstans i dessa tider?

Givetvis skulle en mångfald av aktörer med olika idéer för att lösa svåra problem i extrema situationer öppna upp för en helt annan hantering än när det i praktiken råder statlig monopolverksamhet på svenska järnvägar. Förmodligen skulle kommunikationen varit annorlunda i rädslan för att tappa kritiska kunder samtidigt som en hård konkurrens skulle sätta ökad press på långsiktighet istället för kortsiktiga för-stunden-lösningar, som sedan kan skyllas på ansvariga politiker.

Eftersom det verkar finnas en stor förståelse bland resenärer inför den extrema vädersituationen och kritiken riktas mot kommunikationen blir utspelet av SJ:s VD mot regeringen något märklig. Det finns säkert många viktiga poänger och lärdomar av att Sverige halkar efter i satsningar på järnväg men just nu verkar trots allt marknaden fråga efter information – inte miljardpaket som kom för 15 år sedan. Förhoppningsvis får vi en kombination av satsningar på infrastruktur och transporter både i termer av pengar och konkurrens men också bättre kommunikation framöver.

Miljörörelsen. Klimataktivisterna. Al Gore-anhängarna. Kärt barn har många namn. Men är det inte lite tyst just nu i massmedia om rapporter kring den allt varmare planeten som står inför domedagen? Det kalla klimatet behöver inte nödvändigtvis innebära eller bevisa att någon i debatten har fel, men det ger ändå perspektiv. Häromveckan presenterades också en undersökning som visade att lika många svenskar är klimatskeptiker som klimat-engagerade. Kanske finns det ett ökat behov av ödmjukhet i debatten. Från båda sidor.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: