En termin till, suck

Jag noterar att kursen Marxistisk teori vid Malmö högskola ska fortsätta ytterligare en termin. Det är inte helt okänt att jag haft invändningar mot marknadsföringen av kursen med bl.a. nationell media och debatt i SR Studio Ett, för något år sedan. För mig är det fortfarande helt obegripligt att en högskola i Sverige ensidigt och likriktat kan undervisa om idéer från en tänkare som bär ansvaret för politiska ideologier som har massmord och miljontals människoliv på sitt samvete. Obegripligt, oförsvarbart och orimligt.

Annonser

3 svar to “En termin till, suck”

 1. Joel Says:

  Hej André!
  Hur får politiska ideologier (idéer, mentala tillstånd) människoliv på sitt samvete?

 2. André Assarsson Says:

  Joel,

  I grunden är det idéer och föga annat som styr världen. Det är själva idén om kollektivism, socialism och totalitära synsätt som lade grunden för många av de brott som skedde mot mänskligheten.

 3. Joel Says:

  ”ensidigt och likriktat” skriver du. Vart hämtar du stöd för det påståendet? Jag har som utgångspunkt att du inte läst nämnda kurs.

  ”I grunden är det idéer och föga annat som styr världen”. Skall jag tolka detta som ”världssjälens försök att förstå sig själv” à la Hegel, eller det mer triviala påståendet att varje människa handlar i enlighet med sina dispositioner?

  Jag tror det största problemet med de påståenden du framför är de helt enkelt inte går att leda i bevis, eller ens ges rimligt stöd för att acceptera. ”Det är själva idén om kollektivism, socialism och totalitära synsätt som lade grunden för många av de brott som skedde mot mänskligheten” är till exempel inte ett argument, det är blott ett icke underbyggt påstående. Naturligtvis inser jag att det här inte är rätt plats att låta dig redogöra för alla dina ideologiska antaganden, dock vill jag peka på vad jag tror är den största svårigheten med ett sådant hävdande.

  Principer gällande ”kollektivism”, ”socialism” är begrepp som infinner sig på många teoretiska plan, men det du framställer det dem som (och de du vill vederlägga) är begrepp av högre teoretisk karaktär. Detta är uppenbart från ditt ”lade grunden för”.
  Att härleda (logiskt, med sunda hjälppremisser) massmord och brott mot mänskligheten ur den typen av begrepp blir ett mycket vanskligt företag, varför ditt resonemang endast kan ges stöd i form av en induktion. Dvs; alla observerade socialistiska regimer har typ totalkollapsat och var allmänt dåliga, varför socialism är sämst.
  Problemet med detta är att det tillåter personer från andra politiska läger att se på brott mot mänskligheten och massmord utförda av icke-socialistiska regimer som stöd för påståendet att ”icke-socialism” är förkastligt.

  Jag väljer att inte diskutera totalitäritet i samband med socialism och kollektivism. Det är blott ett retoriskt knep från din sida att sammanblanda dem, se http://sv.wikipedia.org/wiki/Guilt_by_association)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: