Två fel gör inte ett euro-rätt

Just nu genomgår många europeiska länder ekonomiskt svåra tider. Många länder har kraftiga budgetunderskott, hög arbetslöshet och sviktande balans i den egna ekonomin. Det handlar om Storbritannien, det handlar om Portugal och Spanien som inte klarar kraven på stabilitet. Särskilt uppmärksammat är emellertid läget i Grekland där en akut ekonomisk kris råder för tillfället. En del euro-skeptiker har fått vatten på sina kvarnar medan andra börjar drabbas av politisk panik för att lösa läget.

Särskilt illavarslande är ett citat av Jan Häggström, chefekonom på Handelsbanken som sprids i TT som lyder:

”Problemet med EMU är att det inte finns någon regering med beskattningsrätt. Därmed kan man heller inte ha beredskap för sådana här stödåtgärder, säger han till”. Källa.

Tankefelet bygger på att valuta- och penningpolitiken per definition också måste bygga på en gemensam finanspolitik där omfördelning av ekonomiska effekter ska kunna ske mellan länder. I praktiken sker sådana omfördelningar redan i dag eftersom ränteläget påverkar hela euro-området . Det kommer alltid att uppstå skillnader mellan länder precis som det inom Sverige, med gemensam valuta, uppstår skillnader mellan städer, län och regioner. Skillnaden är att tack vare avsaknaden av en gemensam beskattningsrätt på EU-nivå tvingas länder ta tag i grundproblemet.

Att från grunden lösa strukturella problem är viktigare än att tillfälligt omfördela bördan och därmed bara flytta problemet. En gemensam beskattningsrätt är därför ingen långsiktigt hållbar lösning – alldeles oavsett vad Handelsbankens analytiker tycker. Sverige och Europa behöver ansvarstagande politiker som vågar se långsiktiga lösningar som på sikt skapar förutsättningar för ett starkare Europa av egen kraft. Låt oss aldrig falla i den intellektuella fällan om EU-skatt eller EU-fonder. Två fel i enskilda fel i medlemsländer blir inte ett rätt, bara för att lösningar föreslås på EU-nivå.

Problemet är inte att EU-samarbetet varit otillräckligt. Problemet är att Grekland levt över sina tillgångar. Ring programledarna för Kanal 5:s Lyxfällan och skicka hela den grekiska regeringen. Det är en bättre lösning.

Annonser

4 svar to “Två fel gör inte ett euro-rätt”

 1. Anders Lind Says:

  Det stora tankefelet är att man har en pappersvaluta istället för metallmyntfot

 2. mrPoland Says:

  Grekland som stat är korrupt, man har länge fuskat med jordbruksstödet, politiker vinner val på löften om högre löner, högre pensioner…lmera bidrag….
  denna poppulism + nationalistisk yra…man tävlar med Turkiet, Grekland ett relativt fattigt land har köpt in flygplan, etc, för hundratals miljarder dollar, dessa lån ska betalas tillbaka…

  Turkiet är i NATO men Grekland vill vara lite som Israel…en lokal militär stormakt,

  Grekland importerar allt….från tvättmaskiner till bilar…och livsmedel.

  vad exporterar Grekland? olivolja…

 3. vonvard Says:

  Iingen har påståt att de Grekiska Regeringarna i många år inte missbrukat de Grekiska folkets Arbete…Men debatten är sned och orättviss, således gagnar Ingen i Europa.
  Grekland kan vara en av de ekonomiskt misskötta länder i Europa just nu. Men kan vi glömma England? Italien? Belgien? Spanien? listan kan bli lång ända till Danmark?…..Vissar vi respekt för Krisens svärigheter? borde visas endå.

  Greklands finanser de senaste 8 år varit inte under controll. Problemet tråts detta är inte bara den Grekiska skulden, utan den grekiska b.undersottet.

  Greklands kostnader på lånemarknaderna skjutit i höjden,Detta tack vare EMU ländernas slapphet att klart utala sig emot spekulanterna.
  Detta skapade oro för att åtgärderna inte är tillräckliga för att stärka de offentliga finanserna.
  Därför har Papandreou ktitiserat den Europeiska kommisionen.
  Grekland ska klara sina åtagande men bara om ”spekulan” tar slut.

  Den Kände ekonomi profesor Rogof på harwards Universitet skrev i den Tyska ”welt am Sonntag” att Tyskland Borde se sig själva och deras egna Skuld problem och förstå vad kan hända om Grekland ”går ur EMU”. Resultatet skulle kunna bli förödande för Tyskland och även för resten av EUro länderna men också de andra små valotorna som Svenska Kronan. Problemet således är Världsekonomisk. EU borde ”sätta rygg” för Länder med ekonomiska problem, definitivt inte ”skjutta i sank” dessa och försöka vara ”bäst”

  Greklands ekonomisk fiscala misskötsel, kan den bero också på:

  1:Turkiet, som inte länge sedan ocuperat Cypern med USA hjälp. ska Turkiet med I EU?
  2: Grekerna betalar nästan 4% av BNP till upprustning, Gör de detta för att Imponera på någon?
  och senast igår sa att de är Krig mot Grekland! om Grekland pumpar upp olja i Egeiska havet.

  Det är lätt att Tycka om Grekland utifrån Nordisk sätt att se på den greklands ”slarviga” underskottet.
  Men var det inte målet och visionen med EU att skapa Fred och fria gemenskap? Länder med solidarisk Rättvisa och utveckling? Första bästa Krisen och raderras allt? hittar skapar syndabockar?Eller är Europa bara de likasinnade ideologiska och politiska krafternas klubb?

  Målet och visionen var inte bara ekonomi, nej, utan Solidaritet, Culturutbyte, tolerans för varandras skilnader, säkerhet till varandra, etc etc…
  NU med Bara den Ekonomiska värderinger ser man att snabbt EU drömmen grävver sig ner i de länder som mera eller mindre misskött sin ekonomi….
  Bra framtid för Europa!!

  Må gott
  Vonvard

 4. mrPoland Says:

  Pappandreu är halvpolack men kan han vara den messias som räddar Grekland? vi får hoppas det,
  sen tycker jag att Grekland borde profilera sig ,satsa på utveckling, nya teknologier, lär av er granne Israel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: