Te-kalas i Europa?

Ingen har missat den pågående Tea Party-rörelsen i USA där tidigare vice presidentkandidaten Sarah Palin på senare tid haft en framträdande roll och där kritiken mot president Obamas hälsopaket som kostar miljarder och åter miljarder skattedollar varit dominerande. Jag är knappast någon beundrare av Palin som jag snarare betraktas som ett sänke för frihetens idéer men låt vara att det finns en frihetsrörelse som arbetar för lägre skatter och minskade offentliga utgifter. Kul för amerikanerna, tänkte jag.

Döm av min förvåning fick jag häromdagen en inbjudan till en ”European Tea Party Movement” på Facebook. Det råder knappast överskott på politiska krafters om arbetar för ett friare Europa med lägre skatter och i en anda som USA:s grundande fäder verkade för men börjar inte amerikaniseringen gå för långt? Jag menar, Boston Tea Party (som rörelsen 2009 ursprungligen syftar på) var en aktion mot Europeiska (!) intressen och idéer från dåtidens stormakt i Europa och världen. Bara där börjar det bli paradoxalt. Dessutom finns det en tradition av upplysning, frihet och marknadsekonomi i Europa – långt innan teet hamnade i sjön i Boston i slutet på 1700-talet.

Det var trots allt här i Europa som allting började. Det var här upplysningen och frihetens värden föddes, formades och segrade. Filosofer som Locke, Voltaire och Bastiat är alla européer. Vi behöver inget amerikanskt te-kalas. Vi behöver det politiska modet att våga använda idéer och visioner som en gång lade grund för frihet, demokrati och välstånd i vår del av världen. På ett sätt blev 1900-talet kollektivismens århundrade med kriser, världskrig och kallt krig men låt oss göra 2000-talet till individualismens och frihetens tid.

Läs andra bloggare syn på Tea Party här, här, här, här och här.

Annonser

3 svar to “Te-kalas i Europa?”

 1. Bastian Hayek Says:

  I am no fan of Palin either, to the contrary. But she does not speak even for the majority of the US Tea Party – she is certainly not an inspiration for my group ”European Tea Party Movement”. I am certainly in favor of Locke and Bastiat having a greater influence in Europe – as far as I can see their influence is very limited so far, in contrast to the scope of government all over Europe. The European Tea Party would love to change that, too.

 2. André Assarsson Says:

  Bastian Hayek,

  That is very good news. I will continue as an active follower and a fan of your page :-)

 3. Är CUF Sveriges Tea Party-rörelse? « Frihet är inte gratis. Says:

  […] absurd motsägelse eftersom upproret och själva Tea Party-andan i grunden är anti-europeisk (mer om detta har jag skrivit här) så finns det inte många likheter i […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: