Yttrandefrihet FTW

Jag noterar att Nationaldemokraterna anordnade bokbord och kampanj på en Stockholmsskola med efterföljande stökigheter. Tyvärr har det här gänget politiskt inflytande med två mandat i Södertälje kommun och ett i Nykvarn. Anledningen till det är sannolikt inte att deras politik diskuterats, debatterats och dissekerats för mycket. Snarare precis tvärtom. I brist på yttrandefrihet och debatt har sådana här krafter kunnat leva på missnöje och agera ventil mot etablissemanget när samhällsproblemen förbli olösta.

Därför är det anmärkningsvärt och tråkigt att det ska bli stökigheter när politiska krafter försöker anordna debatt eller diskussionstillfälle. I mina ögon är partiet djupt odemokratiska och det är högst tveksamt om en skattefinansierad gemensam skola bör bjuda in sådana krafter från första början. Men jag kan trots allt inte dra någon annan slutsats än att det förmodligen är den bästa strategin för att slippa dem i politiska sammanhang. Jag har själv haft det tveksamma nöjet att få lyssna till deras nuvarande partisekreterare Vavra Suk, som gästade Fria Moderata Student Förbundet för 5-6 år sedan på ett seminarium om idéer. Budskapet var otäckt, ologiskt och orimligt på många sätt. Få människor skulle ens överväga att rösta på det, om bara idéerna fördes fram i ljuset. Nu är inte så fallet.

Låt oss hoppas att alla vänsterkrafter från kommunisterna till nationalsocialisterna utsätts för en rejäl debatt och idédiskussion i framtiden. Då är jag övertygad om att vi som har rätt stärks i vår uppfattning samtidigt som fler inser att det här med demokrati, att inkludera alla människor i samhället och öppenhet med tolerans mot varandra är värt att försvara. Det gör våra soldater i Afghanistan just nu med livet som insats – varför kan inte vi i Sverige börja ta vårt ansvar på hemmaplan? Att försvara det vi tror på går att göra på många sätt. Det enskilt viktigaste är att ta idédebatten!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: