Nya kommissionen på plats

Det finns bakgrundsljud också finns det bakgrundsljud. Själv startade jag Europaparlamentets direktsändning från Strasbourg och plenumdiskussionerna med efterföljande val av ny EU-kommission som bakgrundsljud till studierna. Det gör troligtvis mig till politisk nörd men det fanns faktiskt ett stort underhållningsvärde. Valet av ny kommission känns tryggt och det saknas inte ambitioner från många företrädare som i andra sammanhang än utfrågningar visat viljekraft att förändra.

Särskilt underhållande blev det när parlamentets olika gruppledare fick inleda med sin syn på valet av ny kommission. EPP-gruppens Joseph Daul som är en fransk jordbruksprotektionist höll ett meningslöst, visionslöst och tråkigt inlägg som skulle göra byråkraterna på Försäkringskassan stolta. Efter honom följde socialdemokraternas gruppledare som dagen till ära satt bredvid Marita Ulvskog som såg oroväckande nöjd ut. Sossarnas gruppledare svamlade om missnöje och att de sociala frågorna skulle prioriteras i större utsträckning. Det klagades också på utfrågningarna där kandidaterna varit visionslösa och tråkiga. Det må vara sant men tror karl på fullt allvar att helhetsbedömningen görs på några timmar inför öppen medieridå? Tramsigt. Särskilt kul blev det när sedan de grönas gruppledare öppet hånade socialisterna och fick munhugg tillbaka, varpå talartiden krävdes att förlängas.

Efter honom trädde sannolikt Europas minst politiskt balanserade parlamentariker fram i form av Nigel Farage som varit i farten tidigare i sådana här sammanhang. Han ironiserade den här gången bl.a. över att det fanns kommunister, maoister och andra röda krafter i kommissionen. Förmodligen åsyftade han Barroso som bekant var Maoist i sin ungdom men också flera andra som vi diskuterat här på bloggen. Han citerade Churchill som pratade om ”The Iron Curtain” och att det nu fanns en ”Iron fist” i kommissionen. Inte särskilt seriöst och många skrattade mest åt honom.

Till sist var det några grupplösa som yttrade sig och sade bl.a. i sin kritik att ”När min dator slutar fungera, så trycker jag på restart-knappen” i ett försök att plocka poänger på kommissionen. Är det bara jag som INTE först stänger av allting, vid datorproblem?

Så här lät det tidigare i dag från Farage:

Som tur är innebär Lissabonfördraget att Europaparlamentet får mer inflytande och mer att säga till om EU:s arbete inför fortsättningen. Det finns många goda krafter i parlamentet och moderaternas arbete som leds av Gunnar Hökmark är mycket imponerande.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: