Frihet är inte gratis

För bara några minuter sedan kom ett TT-flash om att två svenska officerare blivit beskjutna och dödats i Afghanistan. Det är naturligtvis fruktansvärt och tankarna går till soldaterna och deras anhöriga som fått betala det högsta av priser för frihet och internationell solidaritet. Samtidigt som nyheten väcker stor sorg är det också en påminnelse om en stolthet över soldaternas och Sveriges insatser för andra människor i världen och deras situation.

Tack vare Sveriges insats i Afghanistan kan hundratusentals kvinnor, barn och andra civila varje dag slippa terror, förtryck och förbud från krafter som vill dessa illa. Genom de små stegens möjligheter kan landet på sikt byggas till en mer human plats på jorden där friheten är lite större. Timme för timme. Dag för dag. Månad för månad. Att lämna Afghanistan, likt det vissa politiska partier och krafter i Sverige vill, vore att svika den uppgiften och visa på djup själviskhet. I dag går tankarna till soldaterna och deras anhöriga. I morgon och tiden efter det hoppas jag att minnet kan hedras på ett bra sätt.

Därför att precis som vi i västvärlden en gång hotades av mörka krafter under krig, världskrig och konflikter fick somliga betala det högsta av priser för att vi andra ska kunna leva i en bättre framtid. Frihet är som bekant inte gratis. Låt oss aldrig glömma dessa tappra människor som alla är hjältar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: