Mer idéer, visioner och framtidstro

Gårdagens partiledardebatt i SVT:s Agenda var överraskande underhållande och i betydligt skarpare format än förra veckans så kallade duell mellan statsministern och oppositionsledaren. Det blev stundom hetskt och det var tydligt att alliansen äntligen tröttnat på att dalta med oppositionen genom att den här gången istället gå angrepp mot oppositionens politiska förslag. Skiljelinjer, konflikt och tydliga alternativ i svensk politik är sådant som öppnar upp för en levande demokrati och begränsat utrymme för missnöjeskrafter. Därför var gårdagens debatt välkommen men saknade fortfarande visioner om framtiden och en gammal hederlig idédebatt om ett rättvist Sverige.

I ärlighetens namn vill vi ungdomar inte lyssna på en mickeldebatt om några procentenheters skillnad i a-kassan eller om några futtiga miljarders skillnad mellan olika ekonomiska budgetar i riksdagen. Vi vill lyssna på berättelsen om framtidens Sverige. Om politiska visioner som skapar hopp och framtidstro för vårt land. Vi vill höra en statsminister säger att sänkt skatt i första hand är rättvist eftersom det innebär att fler får behålla surt förvärvade slantar och själva bestämma över sina egna liv. Att i större utsträckning få välja själv och diktera villkoren för sin egen vardag istället för att politiker gör det.

På motsvarande sätt borde oppositionen vara ärliga nog och berätta att deras höjda skatter är deras rättvisefråga eftersom deras affärsidé är att politiker vet mest och ska bestämma mer. Lars Ohly vill ju höja skatten för att staten och det offentliga i alla lägen är bättre än det privata näringslivet och Mona Sahlin suktar efter sina 17 miljarder i höjd skatt eftersom socialdemokraterna alltid har sagt och fortfarande säger: Vi vet bäst – låt oss bestämma! När Sverige går igenom en finanskris måste politiker lätta ankare och skapa tydlighet genom att vägledas av idéerna och inte låta opportunistiska miljardvindar som blåser i olika riktningar leda fel.

Vid ett tillfälle nämnde Maud Olofsson rättvisefrågan i skattedebatten men det var bara i förbifarten. Jag är inte mest stolt över att Sverige sedan maktskiftet 2006 blivit ett bättre land rent nationalekonomiskt med sundare statsfinanser och 100 000 fler som arbetar utan för att vi äntligen lever i ett mer rättvist Sverige. Ett schysstare Sverige där orättvisorna är färre även om det finns många kvar. Allians för Sverige har en tydlig idéagenda om framtidens Sverige. Låt oss bara i större utsträckning prata om den och berätta om visionerna som skapar hopp och framtidstro.

Läs mer om debatten här, här, här, här, här, här, här och här.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: