Om personval

Gårdagens politiska skräll i USA där republikanen Scott Brown segrade i fyllnadsvalet till senaten i delstaten Massachusetts beskrivs som en sensation utan dess like och ett kraftigt missnöje med president Obamas politik. Det ligger säkert en hel del i det men frågan är om inte många bedömare tillämpar svenska förhållanden på ett val i USA? Visst, det är en sensation att en republik väljs i ett fyllnadsval som i nästan ett halv sekel (!) valt en demokrat men så spelar också personinslaget en helt annan roll på andra sidan Atlanten. Frågan är om inte Massachusetts valt Ted Kennedy tidigare, snarare än demokraterna.

I Sverige väljs partier och i väldigt liten utsträckning personer. Andelen personvalda till riksdagen går att räkna på bara händerna och överraskningarna är knappast många. Som folkvald parlamentariker är det egna inflytandet begränsat till partiets agenda på både gott och ont. Politik handlar trots allt om att kompromissa, hitta lösningar framåt och bygga allianser för att nå framgångar. Men när P.J. Anders Linder skriver att ”Resultatet är en chock för Vita huset. Browns seger över Coakley är som om Gunnar Hökmark skulle ta hem en storseger i personvalet i Kiruna” stämmer inte det riktigt.

Om personvalsinslaget var lika starkt i Sverige med exempelvis enmans-valkretsar är jag fullständigt övertygad om att Gunnar Hökmark skulle kunna vinna Kiruna eller för den delen Mona Sahlin vinna Vellinge. Allt handlar om sammanhanget, vilken fråga som är aktuell och vilken motståndaren är. Sådant tillsammans med en rad andra faktorer såsom erfarenheter, karisma och politiskt ledarskap spelar roll i personval som i större utsträckning sätter press på politiker att representera väljarna istället för partiet. Säkert har Ted Kennedy som person varit en bidragande orsak till demokratiska framgångar i delstaten tidigare och nu kan det mycket väl bli omvända förhållanden. Ett annat exempel på just detta är hur den genom-demokratiske delstaten Kalifornien med genomröda Hollywood i spetsen valde republikanen Arnold Schwarzenegger till guvernör. Sådana är personvalen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: