Europas motsvarighet till Sarah Palin?

Samtidigt som nyheter når oss alla att f.d. vice-presidentkandidaten Sarah Palin tagit jobb som politisk kommentarer på USA:s största nyhetskanal Fox News recenseras gårdagens utfrågningar i Europaparlamentet av kandidaterna till nya EU-kommissionen. Det bästa tipset ger moderaternas gruppledare Gunnar Hökmark som hänvisar till en utrikespolitik utan politik genom att länka till The Economists recension av Lady Ashtons grillning i går.

Jag såg själv den första timmen av utfrågningen av Catherine Ashton och blev så besviken att jag inte orkade lyssna på resterande tid. Det finns ett oförtjänt lågt intresse samtidigt som rapporteringen är alldeles för liten från Sveriges andra parlament varpå förväntningarna inför arrangemang i Europaparlamentet eller i kommissionsbyggnaden kanske inte alltid är på topp. Men utfrågningarna hör oftast till undantaget. Det blev tyvärr inte bättre av att förslaget till EU:s utrikesminister lät som FN:s generalsekreterare on crack. Budskapet var totalt urvattnat, meningslöst och intetsägande.

Ur det lilla som framkom nämndes att Kina och Ryssland ansågs vara ”partners” till Europa där vi ska arbetare sida vid sida i en rad olika frågor. Det är inget fel på samarbete men visst är det inte för mycket begärt att EU:s medlemsländer visar solidaritet med fattiga, förtryckta och förföljda människor i båda dessa länder genom att faktiskt också rikta skarp kritik? Om Europa på allvar ska kunna bli en aktör för mänskliga rättigheter, frihet och marknadsekonomi i världen behövs visioner, vilja och ledarskap. Det kanske kommer i framtiden. Till dess får vi försöka nöja oss med Europas svar till Sarah Palin, Hon heter Catherine Ashton.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: