Vaccin mot politikersjukan?

Det är klart intressant att följa den rödgröna retoriken inför valrörelsen i höst. På deras blogg går Mona Sahlin till angrepp för en ny färdriktning för Sverige vars hela kritik mot regeringen i grunden inte är att den för fel politik – utan att den inte använder politik som mirakelkur mot alla problem som uppstår varhelst i världen det än är. Fenomenet är inte nytt. Det som ibland kallas för politikersjukan innebär att politiker skaffar sig en sådan övertro på sig själva och sin egen förträfflighet som intellektuellt upplysta frälsare nedstigna från den politiska himlen.

Givetvis tenderar socialistiska politiker i större utsträckning än andra att drabbas av politikersjukan. Om regeringen bara ”visade handlingskraft” och inte ”passivt tittade på” när en bilfabrik som inte genererat vinst på 15 år till slut stängdes igen eller när globala finansmarknader kraschar samman från andra sidan Atlanten skulle allting varit så mycket bättre. Eller? Historien är fylld av exempel på kriser som förvärrats av politiker och hur samhällsproblemen förstorats när staten och dess våldsmonopol med tvång och kraft ska försöka lösa desamma.

Nu har inte regeringen varit passiv eller tittat på men den har varit ansvarsfull och försiktig som navigatör på ett öppet hav fullt av storm. Med Mona Sahlin som statsminister skulle allt bränsle, all mat, all kommunikationsutrustning och alla livbojar redan använts och förverkats för att ”visa på handlingskraft” som kapten på skutan Sverige. Problemet är bara att eftersom ingen – allra minst politiker – kan förutspå framtiden vore det klokt att upprätthålla sunda statsfinanser som kan användas där de behövs som allra mest, när det visar sig finnas just det behovet. Så har det varit och det är därför Sverige har EU:s bästa statsfinanser när krisen ska vändas. Det är en bra och ansvarstagande utgångspunkt och ett rätt schysst vaccin mot politikersjukan!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: