Mellandagsläsning

Under mellandagarna uppstår tid som annars inte finns och det blir en hel del läsande. Eftersom det varje vecka är hundratals sidor av studielitteratur som måste plöjas igenom brukar inte intresset för andra böcker vara det allra högsta men tiden till reflektion och eftertanke skapar nya perspektiv. Det har blivit lite olika lektyr men framförallt har jag åter börjat läsa Thomas J. Dilorenzos ”How Capitalism Saved America”.

Boken behandlar amerikansk ekonomisk historia utifrån perspektivet att vi har kapitalismen att tacka för välståndet, den långa livslängden, goda hälsan och alla möjligheter omkring oss. Det är tack vare erkännandet av andra människors rättigheter och däribland den privata äganderätten som vi kan åtnjuta ett vardagslyx dåtidens monarker inte ens vågade drömma om. Många bra exempel belyses i boken på händelser där kapitalismen fått skulden men som i själva verket skett på grund av statliga interventioner och regleringar, däribland Den Stora Depressionen i USA.

För mig som har läst 60 Hp ekonomisk historia vid Lunds universitet känns mycket av resonemangen igen vid kritiken mot universitetsvärlden och intellektuella som har synpunkter på kapitalismen. Därför är boken ett välkommet bidrag till debatten och borde läsas av fler.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: