Vänstern får två nya platser

Eftersom Irland röstat ja till Lissabon-fördraget och Tjeckiens president också väntas skriva under fördraget får vänstern från Sverige två nya parlamentariker i Europaparlamentet. En blir socialdemokraten Jens Nilsson och den andre blir Amelia Andersdotter från Piratpartiet. Så här beskriver hon sin syn på marknadsekonomi och handel:

”Däremot har Piratpartiet diskuterat att gå med i sådana partigrupper i parlamentet som troligtvis är benägna att verka för lite mer reglering än lite mindre. Keynesianska vindar blåser över lag i Europa, och till och med den annars i många frågor dumma franske presidenten Sarkozy har uttalat en önskan om mer och bättre reglering av den europeiska centralbanken”.  Källan hittar du här.

Keynesianska vindar slutade att blåsa på 1970-talet men hos Piratpartiet är det alltid intellektuellt vindstilla.

Annonser

8 svar to “Vänstern får två nya platser”

 1. Nisse Says:

  Korrekt vore väl att skriva att socialdemokraterna och piratpartiet får varsin extra parlamentariker?
  Det är korrekt att Amelia har sympatier åt vänsterhållet men detta är totalt irrelevant för hennes arbete inom PP. (Om du på något sätt missat detta så tar ju inte PP ställning i höger/vänster-frågor. Den skalan är hopplöst förlegad.)

 2. Leo Says:

  Fast Piratpartiet är ju inte vänster, och det trodde jag nog att MUF hade insupit (no pun intended) vid det här laget. Kanske gillar du Rick Falkvinge – han har vid något tillfälle kallat sig ultrakapitalist?

  Skämt åsido – Piratpartiet är varken höger eller vänster – och de är både höger och vänster. För frågor som rör grundläggande demokrati, integritet, yttrandefrihet, informationsfrihet och rättssäkerhet spänner över hela det politiska spektrat (eller borde i a f göra det…).

 3. Kalle O'Cain Says:

  Slutade blåsa på 1970-talet, det var väl ett s.k orkanöga i så fall, numera vill ju till och med den moderata finansministern reglera t.ex bankmarknaden…

 4. André Assarsson Says:

  Nisse,

  Om det är någonstans som det _verkligen_ inte är irrelevant vad en enskild parlamentariker har för åsikter och idéer så är det i Europaparlamentet. Det är ett parlament där utgången inte är given på förhand och där enskilda ledamöters åsikter i mycket stor utsträckning präglat arbetet och voteringar, snarare än partier och partigrupper.

  Därför är det klart oroväckande att Amelia är en vänsterpolitiker som sympatiserar med idéer om att reglera marknaden ytterligare.

 5. André Assarsson Says:

  Leo,

  Det går alltid att diskutera höger- och vänsterskalans relevans men det är otvivelaktigt så att ett parti härstammar ur vissa idéer och principer som är grundläggande för arbetet. Allt annat är ett meningslöst parti som inte går att rösta på eftersom det ständigt byter uppfattning.

  Piratpartiet som helhet består utav många olika medlemmar. Jag har träffat många och känner en del. Vad enskilda partimedlemmar hat för uppfattningar kan säkert variera stort och vad vissa väljer att kalla sig kan också variera. Men det är ofrånkomligt att Amelia Andersdotter väljer vänstervägen i sin syn på marknadsekonomi och tillväxt när hon vill reglera mera och vurmar Keynesianska vindar.

  Dessutom röstar piratpartiet i 95 procent av alla frågor med den gröna vänstern i det enda parlament som partiet är representerat i. Därför blir det absurt att påstå något annat när partiet banar väg för socialism light i Europa – alldeles vad enskilda partimedlemmar vill kalla sig. Bara för att partiet väljer att prata om en fråga så betyder inte det att verkligheten innebär tusentals andra sakfrågor som också måste behandlas.

 6. André Assarsson Says:

  Kalle,

  Det behövs regler på marknaden och ett ramverk att förhålla sig inom för samtliga aktörer. Att däremot som Amelia Andersdotter vilja reglera mer och hylla idéer som härstammar från John Maynard Keynes är att springa vänsterns ärenden.

 7. Markus "LAKE" Berglund Says:

  Men Piratpartiet röstar som de gröna i 95% av fallen eftersom de andra partigrupperna valde att inte gå PP till mötes i samma utsträckning.

  Många MUF:are verkar dock inte ha fattat hur det funkar med PP:s vågmästarstrategi, eller så väljer de att skita i att fatta det:

  Jag skver ett svar på deras artikel i Norrtelje tidning härom veckan:
  Svar på MUF:s Piratangrepp i Norrtelje Tidning

  :-/

 8. frekar06 Says:

  Jag vill inte påstå att Piratpartiet är ett enfrågeparti som du gör, de står för någonting som alla partier borde stå upp för nämligen mänskliga rättigheter, vilket ju bland annat ditt eget parti har visat att man inte klarat av genom Ipred och FRA-lagen. Mänskliga rättigheter är inte en utan väldigt många viktiga frågor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: