Nej, unga vill inte ha en rödgrön regering

Jag noterar att våra meningsmotståndare i det röda laget drar förhastade slutsatser av en opinionsundersökning som presenterades häromveckan angående förstagångsväljarnas uppfattningar inför riksdagsvalet nästa år. Enligt en undersökning av Sifo skulle nästan 60 procent av alla förstagångsväljare rösta på ett av oppositionspartierna. Det är vad undersökningen säger. Ingenting annat. Samtidigt gick moderaterna ganska krassligt i valet till Europaparlamentet där vi samlade dryga 11 procent av väljarna under 30 år. Det vet vi också. Men det finns så många andra siffror och faktorer som pekar i rakt motsats riktning inför 2010 att jag inte är ett dugg orolig: Ungdomarna väljer alliansen.

Sveriges största partipolitiska ungdomsförbund heter Moderata Ungdomsförbundet. Vi samlar överlägset flest unga människor. Inget av förbunden på vänsterkanten är ens i närheten av vår storlek och inte ens om alla gick samman till ett så går det att konkurrera med oss om storleken. Det kan låta trivialt men jag kan försäkra alla som varit och besökt en gymnasieskola att medlemsvärvning är en säker indikation på vad unga människor är övertygade om när dessa bestämt sig. Den största delen är antingen rejält osäkra eller väljer att inte engagera sig aktivt i något förbund alls. Inför valrörelsen 2010 spelar personliga samtal en avgörande roll. När andra är engagerade för något så inger det trovärdighet och väcker intresse för den osäkra väljaren. Alla vill vara med i det vinnande laget och det därför Moderata Ungdomsförbundet växer och fortsätter att växa.

Europaparlamentsvalet är inte som alla andra val i Sverige. Faktum är att det rent statsvetenskapligt borde tillhöra ett helt eget forskningsämne utanför den traditionella ramen. Väljarna beter sig radikalt annorlunda och har historiskt sett tenderat att helt bortsett ifrån val av parti till Bryssel när det gäller den egna plånboken, jobben och välfärden hemma i Sverige. En stor andel just unga väljare valde piratpartiet för att markera i viktiga frågor som ansågs spela stor roll och en väldigt stor andel av dessa är moderater.

Jag själv har flera i bekantskapskretsen som är inbitna moderater och kommer fortsätta att rösta på moderaterna men röstade pirat i EU-valet eftersom 1) EU-valet ansågs meningslöst 2) Internetfrågorna var viktiga att belysa 3) De hade knappt röstat alls annars just eftersom valet ansågs meningslöst då 20 svenskar knappast kan påverka 700 ledamöter, enligt dessa. Den som sätter likhetstecken mellan EU-val och riksdagsval begår ett stort misstag. Fråga bara valfri företrädare från junilistan.

Det finns en rad andra betraktelser värda att diskutera såsom att moderaterna var det största partiet bland förstagångsväljarna 2006 och därmed till och med större än socialdemokraterna, trots fortfarande relativt stort avstånd bland äldre väljare. Det går att diskutera unga människor syn på Mona Sahlin kontra Fredrik Reinfeldt som statsministerkandidater att leda landet i framtiden och det går att diskutera sänket Lars Ohly som knappast lockar hundratusentals unga väljare att välja rött. Men! Det finns en avgörande aspekt som är viktigare.

Till sist: Det finns över huvud taget inget samlat alternativ presenterat till alliansens regeringsunderlag i Sverige. Det finns en ”rödgrön”-opposition. Det finns affischer. Det finns ballonger. Det finns till och med en dokumenterad tågresa men det existerar över huvud taget ingen gemensam  politik what so ever. I Sifo-undersökningen väljer unga väljare, i den ögonblicksbild som undersökningen innebär, att var och för sig rösta på något av de tre partierna inom oppositionen. Vi vet ingenting om någon av dessa är beredda att lägga en röst på Mona Sahlin när besked kommer vad det innebär i politisk mening, när Lars Ohly och Peter Erikssons vänsterexperiment är fullbordat. Det vet vi inte. Är unga väljare beredda att ge upp valfrihet? Beredda att leva på bekostnad av sin egen framtid genom stora hål i statens finanser? Beredda att överge kärnkraften? Beredda att få höjd skatt med 1 500 kronor i månaden? Beredda att få betygssystemet kört genom pappersstrimlaren? Sannolikt inte!

Nej, unga vill inte ha en rödgrön regering. Sannolikt har de allra flesta inte ens bestämt sig och i väntan på besked från vänsterkanten går det egentligen inte att säga något annat än att det blir ett jämnt val nästa år. Att påstå någonting annat utifrån ögonblicksbilder ryckt ur sitt sammanhang där det inte ens finns någon rödgrön-politik är nästan lika mycket bedrägeri som Göran Perssons AMS-projekt under förra mandatperioden med löfte om jobb. Tro inte att unga väljare glömt AMS-tramset. Oh, nej. Månader av meningslösa åtgärder istället för riktiga jobb gjorde att ungdomar röstade bort sossarna från makten 2006. Inför 2010 blir jobbfrågan ännu viktigare. Det blir jämnt hela vägen fram till mållinjen.

Annonser

27 svar to “Nej, unga vill inte ha en rödgrön regering”

 1. SBJ Says:

  *Eep* helt fel, Piratpartiet har sveriges största politiska ungdomsförbund i antalet medlemmar sett. Mer än dubbelt så stora som som moderaternas.

  Och vad gäller politik, Miljöpartiet och Vänstern skiljer sig nog från ”Alliansen” men Sossarna och ”liberalerna”(Läs egoisterna, det är vad ”liberal” har kommit att betyda för mig iaf.) för i princip samma politik. Eller för att citera Ronny Eriksson från ett framträdande i Luleå (innan sverige gick med i EG (Som det hette på den tiden) ”-Det handlar inte längre om vilken politik som ska föras, utan vem som ska föra den. Och det tycker jag inte är så intressant”

  Sossarna må inte vara speciellt pålitliga (gäller f.ö. alla politiker), men det som moderaterna sysslat med att sälja ut svenska folkets tillgångar (eller snarare i praktiken skänka bort dom) sen dom kom till makten, det klassificerar jag som landsförräderi.

 2. Dennis Homo Sapiens Nilsson Says:

  Hahha, nu är du allt bra rolig, du talar ju i egen sak.

  Sådana som du uttrycker sig på det viset man gör, för att man vill vara till lags, politisk korrekt och göra en politisk karriär.

  Hur vore det med lite civilkurage och inte tillåta sig att bli berusad av makten och härligheten, oavsett den är blå eller röd?

  Prata dig blå eller röd i ansiktet kan du göra, men det är efter ens handlingar man skall bli bedömd.

 3. HR Says:

  Gosse lilla, ert medlemsantal säger inte ett skit om hur folk röstar.

  Vid vilken ålder börjar ni tvätta?

 4. Henrik Larsson Says:

  E du inte ute och seglar nu? ”Sveriges största partipolitiska ungdomsförbund heter Moderata Ungdomsförbundet. Vi samlar överlägset flest unga människor.” Så vitt jag vet så är Ung Pirat det största och klår MUF med hästlängder. Och med all rätt.

 5. Mazdak Farrokhzad (PP) Says:

  Aja baja André Assarsson, du vet mycket väl att MUF inte är sveriges största ungdomsförbund… det är ju ren lögn, och det borde du vara väl medveten om.

  Ung Pirat är numera Sveriges största ungdomsförbund med 22050 medlemmar…

  Jag tänker inte ralliera om resten… men tala sanning om statistiken iaf…

  http://www.piratpartiet.se/medlemsantal
  http://www.ungpirat.se/

 6. Jonas Says:

  Nej, jag tror snarare de unga kan tänka sig vilken regering som helst bara den är godkänt av ett piratlila vågmästarparti….

 7. Jonas Says:

  http://forum.piratpartiet.se/Topic173521-15-1.aspx <— där finns en rapport förövrigt som visar att det inte direkt enbart var moderater som Piratpartiet drog ifrån. Utan betydligt fler rödgrönsympatisörer.. Men det är ju sossarnas undersökning så den går självfallet att misstro en aning :)

 8. JP Says:

  ssu (Sveriges socialdemokratiska ungdomsförbund) 5431 just nu.
  muf (Moderata ungdomsförbundet) 9153 medlemmar just nu.

  ung pirat (Piratpartiets ungdomsförbund) 22037 medlemmar just nu.

  Nej, ni är inte det överlägset största ungdomsförbundet.
  Och jo, kommer piratpartiet in i riksdan så drar de nog mot höger hellre än vänster och det blir en rödgrön regering. Vald av bland annat ungdomarna.

 9. Robot Says:

  Har det blivit mer jobb, och då menar jag riktiga jobb – inget jävla McDonalds eller städjobb, för unga under en blå regering? Det har jag inte märkt.

  Sanningen är nog snarare att politiker är oförmögna att lösa problem. Tekniker löser problem.

 10. Roland Eiksson Says:

  Nice try of you, men sanningen är att Ung Pirat är mer än dubbelt så stora som MUF.
  up Ung Pirat 22050
  muf [Moderata ungdomsförbundet] 9153

 11. Grå Says:

  Senast jag kollade, vilket var för en minut sedan, var Ung Pirat det överlägset största ungdomsförbundet med ca 22 000 medlemmar jämfört med MUF:s ca 9 000. Siffrorna Ungdomsförbundet hänvisar till är från 2008.

 12. Mikke Svenssn Says:

  UngPirat har 22000 medlemmar. MuF är INTE Sveriges storsta ungdmsparti.

 13. Rick Falkvinge (PP) Says:

  Du har ett viktigt sakfel i artikeln, som du sedan argumenterar utifrån. Sveriges största partipolitiska ungdomsförbund heter, med överlägsen marginal, Ung Pirat.

  Det är över dubbelt så stort som Moderata Ungdomsförbundet.

 14. André Assarsson Says:

  Rick,

  Jag utgår ifrån officiella uppgifter som lämnas ut årligen av högsta myndighet i Sverige som har till uppgift att granska och betala ut medel till partipolitiska ungdomsförbund, nämligen Ungdomsstyrelsen.

  Se mer på http://www.rod.se/politikomraden/demokrati/MUF-drar-ifran-de-andra-ungdomsforbunden/

  Det är den enda officiella källan för uppgifter. Vad ska vi annars utgå ifrån? SSU? Ung Pirat? Google? Det är inte rimligt.

 15. Henrik Larsson Says:

  Men vad tror du egentligen sker när de siffrorna uppdateras då?! Jo våra siffror kommer att vara de korrekta eftersom vi uppdaterar i realtid. Du kan snacka om officiella källor och rimlighet bäst du vill men i praktiken ändras det inte ett smack UP är det största även om du tappar mackan med smörsidan neråt.

 16. Anders Troberg Says:

  Unga behöver arbete. Tro inte att de glömt sveket från ”det nya arbetarpartiet”, som i slutänden visade sig vara ”det nya arbetslöshetspartiet”.

 17. Anders Troberg Says:

  ”Det är den enda officiella källan för uppgifter. Vad ska vi annars utgå ifrån? SSU? Ung Pirat?”

  Det är där som Ungdomsstyrelsen tar sin information, skillnaden är bara att de gör det med 1-2 års eftersläpning.

 18. Henry Rouhivuori Says:

  US:s siffror är ett år gamla. Vänta du ett år så ser du vilket ungdomsförbund som är störst.

 19. Ziggez Says:

  Ni har inte enchans att ungdomarna skulle stå er sida.Detta var det
  Dummaste jag läst kanske kani få några röster på Liiidingö och ÖÖstermalm och ”Jokimborg” Danderyd,rikemanspiltar i övrigt glöm det!

 20. Ziggez Says:

  Ni har inte enchans att ungdomarna skulle stå er sida.Detta var det
  Dummaste jag läst kanske ka ni få några röster på Liiidingö och ÖÖstermalm och ”Jokimborg” =Danderyd,rikemanspiltar i övrigt glöm det!

 21. Daniel Nyström (PP) Says:

  André… statistiken du refererar till är från årsskiftet 08/09, alltså nästan ett år gamla uppgifter. Det var innan sittande regering började jaga en hel ungdomsgeneration riktigt ordentligt.

  Känns lite svårt att motivera ”Sveriges största partipolitiska ungdomsförbund heter Moderata Ungdomsförbundet.” med gamla uppgifter som bevisligen är felaktiga idag.

  All statistik på sidorna som Mazdak refererar till ovan är levande, det vill säga uppdaterad nästan i realtid från medlemsdatabasen. Kanske kan vara nåt för MUF att kopiera? ;)

 22. Jonne Says:

  André, du missar att det enda ungdomsförbundet, förövrigt också det enda partiet som redovisar medlemsskap i REALTID är Ung Pirat och Piratpartiet.

  Officiellare än så kan det inte bli.

 23. Grå Says:

  Som jag påpekade tidigare är Ungdomsstyrelsens siffror från 2008. De släpar efter två år mellan medlemssiffror och bidragsutbetalning. MUF var mycket riktigt störst, men det var nu ett tag sedan. Här ser du Ung Pirats medlemsutveckling senaste året: http://data.ungpirat.se/Charts/temp/dnc-7u867506.png?633899071518750000

  Om du inte litar på Piratpartiets uppgifter så säg det rakt ut, men samtliga partiers uppgifter om medlemsantal kommer från dem själva, och av dessa är det endast Piratpartiet som ger öppen tillgång till statistik.
  Om M och MUF också vill ge uppgifter i realtid istället för att som nu endast redovisa högsta antalet som varit under det gångna året, så varsågod. Det finns inga hinder för det.

 24. Lars Says:

  Varför skulle avsaknaden av en gemensam politik vara en nackdel för opppositionen? Jag ser det snarare som en fördel. Vem vill ha ett system där det inte spelar någon roll vilket av partierna man röstar på inom ett ”block”?

  Det är bara de senaste åren som politiker och media av någon anledning har börjat säga att det är bättre att ha regeringsförhandlingar _innan_ valet istället för efter. Det är det inte, det är skitkorkat. Det leder till ett tvåpartisystem som bara cementerar positionerna för de dominerande partierna i varje block på bekostnad av alla andra.

  Tyvärr så har ju oppositionen gått på samma myt, så lagom till 2010 så kommer vi i praktiken att ha ett tvåpartisystem, med några små uppstickare – ungefär som i USA. Det är rätt synd.

 25. Mazdak Farrokhzad (PP) Says:

  Sedan har jag en intressant fråga till André…

  MUF håller med PP & UP i många sakfrågor… men ändå verkar du för ett moderparti som helt skiter i vad ungdomar vill och värderar… allt vad heter frihet och privatliv… och verkar för att 3dje världen ska få dyra mediciner…

  Så André… hur känns det att sitta i samma parti som Beatrice Ask när du vaknar på morgonen? är det en uppvärmande känsla?
  Hur känns det att ge sitt stöd åt samma regering som med Åsa Torstensson tydligt deklarerat att de inte vill höra ett ord om en rättvis prövning i en domstol (ala telekompaketet) innan avstängning från internet…
  Och som också tycker att EU Parlamentet ska be om ursäkt för vad de tycker…

  Det är trevligt att MUF inte är Moderaterna… men tills MUF fortsätter att stödja Moderaterna så kommer jag inte ta er seriöst alls…
  Det finns inte ett uns av Frihetliga eller Liberala (inte för att jag skulle vara Liberallist) värderingar i Moderaterna… det är tvättäkta konservatism…

 26. André Assarsson Says:

  Mazdak,

  Jag delar inte din problembild eller beskrivning av situationen i övrigt. Det är ofrånkomligt att MUF och Moderaterna har olika syn i en rad sakfrågor, så även integritet- och internetfrågor. Så har det varit i alla år och så fungerar det också i en rad andra etablerade partier. Att Piratpartiet och Ung Pirat verkar helt överens kan också bero på att partiet i princip bara tar ställning i en enda sakfråga samtidigt som medlemmarna inte sällan är desamma i båda organisationer.

  Det känns mycket bra att vara partikollega med Beatrice Ask som bekämpar brottslighet, stärker upp rättsstaten med fler och bättre poliser som säkrar både tryggheten och friheten för fler. Det känns också bra att företrädas av en justitieminister som axlar rollen på ett bra sätt i EU-sammanhang och försvarar Sveriges hållning mot exempelvis fransmän som vill gå långt mycket längre vad gäller inskränkningar av den personliga integriteten.

  Sedan finns det en del frågor där vi inte är överens men att helt döma ut ett helt parti, en person som i övrigt gör ett fantastiskt jobb och förkasta allt arbete med motiveringen ”att vi skiter i vad ungdomar vill […] allt vad heter frihet och privatliv” är minst sagt magstarkt. Låt oss nyansera och sansa debatten något. Bodströmsamhället innan alliansregeringen var långt mycket värre vad gäller integritetsinskränkningar och så länge du inte utgår från att piratpartiet ska få egen riksdagsmajoritet, bör du ändå förhålla dig till regeringsalternativen på ett seriöst sätt.

  MUF förändrar och påverkar också moderaterna. Just nu pågår ett arbete inom området med presenterade arbetsgrupper om bl.a. internetfrågorna där undertecknad sitter i en av dessa grupper. Därför spelar vi en viktig roll att berätta vår berättelse om ungdomars Sverige och hur vi upplever rimliga lösningar på dessa problem. I många fall delar vi inte alls Piratpartiets syn. Vi köper inte er syn på patentlagstiftning, hela synen på immateriell egendom och menar samtidigt att bristen på egna alternativ i många fall är destruktiv. Dessutom är vi ingen enfrågerörelse utan ser många andra samhällsproblem för unga som är mer akuta, t.ex. rekordhög ungdomsarbetslöshet.

 27. Mikael Drakenberg Says:

  Hej!

  Jobben och arbetslösheten måste vara den viktigaste valfrågan.

  Det är dags att göra upp med den unkna människosyn där man öppet anklagar alla arbetslösa för att vara ”slöa och lata”. Det här inte hemma
  att generalisera vilt och ”peka finger” mot ungdomarna.

  Vi ser att många faktiskt är väldigt aktiva med att söka jobb, men att
  det inte syns på Arbetsförmedlingen. Det är inte så konstigt. Många unga
  är dator och IT kunniga och behöver inte arbetsförmedlingen för att söka
  jobb. De klarar sig bäst själva. Många använder helt andra kanaler för att söka jobb. Tyvärr så gör regeringen och oppositionen sig en björntjänst genom att lita på officiella siffror.

  De som inte går till arbetsförmedlingen därför att de tycker att Af inte är något att ha och de klarar sitt jobbsökande på egen hand mycket mer effektivt. Af är så stelbent och där finns ingen social kompetens. Af är endast till för övervakning och att trakassera arbetslösa och arbetssökande.

  Den grupp som är allra mest missnöjd är nyutexaminerade och relativt nyutexaminerade akademiker, därför att de har blivit bemötta på ett nedlåtande och totalt inkompetent sätt av Af. Då blir det ju helt naturligt att van väljer att inte skriva in sig utan man vänder ryggen till och går därifrån istället.

  Själv klarar jag mig utan mesarna på Af. Jag har en mycket mer effektiv struktur på jobbsökandet än vad som hade varit fallet om
  jag hade haft någon kontakt med Af.

  Många ungdomar jag känner säger öppet ”Af är skit som borde läggas ned”, eller ”Af är slöseri med skattebetalarnas pengar eftersom de ändå inte förmedlar några jobb utan bara övervakar och trakasserar människor”. Andra vanliga kommentarer bland de jag känner är ”Jag behöver inte detta ”vuxendagis…även kallat Arbetsförmedling, för jag klarar mig bäst själv…nej tack till övervakning och förmynderi från Arbetsförmedlingen”.

  Många hittar helt andra vägar, antingen genom personliga kontakter eller genom internationella och globala databaser där det finns lämpliga jobb. Monster.com och Monster.ca osv har mycket mer att erbjuda en statens ”vuxendagis” Arbetsförmedlingen därför att på Monster.com och Monster.ca så finns det ENTRY LEVEL JOBS , där trösklarna är mycket lägre än hos svenska arbetsgivare detta därför att de tillämpar ENTRY LEVEL – NO EXPERIENCE NEEDED eller ENTRY LEVEL – FULL TRAINING PROVIDED.

  Så ni som har sådan övertro på att arbetsförmedlingen är de som är bäst lämpade att hjälpa alla arbetslösa i Sverige kan ju gå och skriva in er på Af. Jag kan garantera att ni kommer inte att få någon hjälp och inte kommer de att förmedla några jobb till er. De kommer bara att övervaka och trakassera er till ni bryter ihop psykiskt.

  Så här vill vi inte att samhället skall se ut. Vi vill ta bort Arbetsförmedlingen och ersätta den med de privata aktörerna.

  Vi vill inte ha övervakning av arbetslösa och arbetssökande, därför att vi tror på människans godhet och vi tror inte på övervakning. Vi tror heller inte att de finns några ”slöa och lata människor”, utan vi tror på
  att människor söker jobb. Vi står helt enkelt på medmänsklighetens och empatins sida och tar avstånd från den alltmer extra empatilösheten och hjärtlösheten som breder ut sig över landet.

  Ungdomarna har fått nog och de kommer säkert att stödja antingen de rödgröna eller så kommer de att rösta på Piraterna eller så kommer de att rösta på SD. Tittar vi ute bland många studenter på våra universitet och högskolor så dominerar de röda stort. Många gör ingen hemlighet av att de är för ”solidaritet” och därför stödjer antingen (S) eler (V).

  Det finns enligt alltfler en tilltagande radikalisering bland sveriges studenter och (M) är i en total minoritet på de allra flesta högskolor.

  Särskilt syns det inom de samhällsvetenskapliga disciplinerna. Jag har själv sätt det här när jag studerade. Det var väldigt många som stod bakom S+V, men det fanns också de som stödde vänsterradikala grupperingar, vilket märktes många gånger.

  Själv röstar jag dock SOCIALLIBERALT. Jag tror inte på Konservatismen eller NEO-KONSERVATISMEN, detta därför att de tillsammans med Republikanerna bedriver en så fruktansvärd politik där man konstant smutskastar Barack Obama, vilket enligt mig är oförlåtligt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: