Sådan är socialismen – i Umeå

I samband med dagens besök i Umeå avbröts moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt av yttrandefrihetshatare. Dessa pinsamma s.k. demonstranter skrek slagord och höll en röd banderoll på fel håll för att sedan skrika: ”borgarjävel” åt Sveriges statsminister. Fräscht. Verkligen. Somliga kan tycka att detta är utlopp för politiskt engagemang för unga människor, andra menar att det är deras sätt att faktiskt visa upp sin åsikt. Jag menar att det här är socialism när den är som allra tydligast. Det ligger nämligen i deras ideologi att förkasta yttrandefrihet, åsidosätta respekten inför andras rätt att föra sin talan och i många fall åsidosätta lagen i övrigt.

Annonser

4 svar to “Sådan är socialismen – i Umeå”

 1. Peter Andersson Says:

  André
  Jag är sedan ganska länge en person som under ganska lång tid har betecknat mig socialist. Brukar som min SSU-generation gjorde lägga till ”demokratisk” före även om det i sig inte är särskilt viktigt.

  Jag tillhör som du också vet, ett socialdemokratisk parti som slogs FÖR rösträtten i Sverige, emot ditt eget parti. Det är historien. Lika lite som jag påstår att nutidens moderater vill avskaffa demokratin, lika noggrann borde du kunna vara att nyansera inlägg. Kort sagt är det inte en socialistisk ideologi i den form vi känner den som den största i Sverige (socialdemokratin)

  Man kan förstås argumentera mer ”sluggerbetonat”, tex att betydligt fler sossar har kastats i fängelse i Sverige och avskedats från sina jobb därför att de använt sig av yttrandefriheten än vad kanske företrädare till höger har drabbats av.

  Såg artikeln och kan möjligen tycka synd om ”de små liven” som inte kan vända banderollen rätt. Men så gör man förstås inte.

  För min egen del gäller att man visar respekt för talare oavsett parti. Och lyssnar särskilt extra om statsministern talar. Det ger ofta inspiration till många nya blogginlägg…

  p

 2. Peter Andersson Says:

  tillägg. Skulle ha skrivit att jag såg dig agera på arbetsstämman också…genom Svt 24. Riktigt bra jobbat! :-)

 3. Martin Tunström (s) Says:

  Instämmer med föregående talare.

 4. André Assarsson Says:

  Peter,

  Visst är det så. Respekten inför varandra är grundläggande för en demokrat men grupperingar som ser våld, hot och trakasserier som gängse politiska metoder kan knappast betecknas som demokratiska. Jag menar också att det är djupt ideologiskt rotat i den renodlade socialistiska ideologin att bortse från yttrandefrihet för vissa grupper i samhället, exempelvis borgarklassen som statsministern, enligt referatet artikeln, tycks tillhöra.

  Vad gäller rösträtten så är det väl en historieskrivning som jag inte riktigt köper fullt ut men din poäng framgår. Dessutom; det är inte säkert att jag hade varit aktiv i det gamla Högerpartiet, när det begav sig i början av förra seklet. Moderaterna och för den delen många andra partier har förändrats radikalt genom åren på olika sätt och att använda politik för 80 år sedan i syfte att göra en poäng i dag kan jag tycka är irrelevant inför dagens orättvisor.

  Med samma argumentation går det att diskutera svensk socialdemokratis förhållningssätt gentemot rasbiologiska institutet i Uppsala, tvångssteriliseringen av vissa samhällsgrupper eller varför inte alla reaktionära rena antidemokratiska krafter inom S-partiet som senare brutit sig loss. Det känns inte helt fräscht att älta sådant i dag. Dessutom var det väl ändå dåvarande liberalerna som allra först drev igenom de allra största välfärdsreformerna – inte socialdemokratin eller konservativa.

  I övrigt: Tack för de fina orden kring arbetsstämman. Det känns kul att någon utanför det egna partiet uppmärksammade insatsen. Vi som är unga och politiskt engagerade, oavsett partifärg, har inte alltid det lättaste att nå fram med budskap i de större sammanhangen. Därför är varje tillfälle viktigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: