Föräldrafritt Sverige?

Drömmen för ungdomar i 15 årsåldern är föräldrafritt eftersom det inte sällan spårar ur i olika sammanhang med vilda fester hemma, ohälsosamma matvanor eller för den delen irrationellt men spännande beteenden. Ungefär så kan Sverige år 2009 snart beskrivas när det gått så långt att företagen inför åldersgräns för inköpa av energidricka. Jag upplevde det hela i morse när jag svängde förbi Pressbyrån  och köpte en Red Bull-dricka. Då såg jag den. Skylten med stora bokstäver: ”OBS: 15 årsgräns för inköp av energidricka” och jag kan inte låta bli att undra: var är föräldrarna?

Var är föräldrarna när företag går så långt som att införa en godtycklig åldersgräns för inköp av något så oskyldigt som energidricka, om det konsumeras i rimliga mängder. Precis som med allting annat. Kaffe, hamburgare och choklad är inte särskilt bra i överdrivna mängder. Frågan om att kunna dricka energidricka eller få stoppa i sig andra saker som tonåring handlar uteslutande om information och ansvar. Traditionellt sett vilar detta på föräldrar, familjen och vänner där det civila samhället själv formar och skapar sin egen lycka. Men i takt med att staten utraderat det personliga ansvaret tvingas även företagen att följa efter och anpassa sig för att inte riskera upplevas som oansvariga eller drabbas av lagstiftning.

Argumentet att: ”det är upp till butikerna att sätta sina egna åldersgränser” köper jag inte eftersom ett idiotiskt beslut fortfarande är just idiotiskt – oavsett vem som fattar det. Det är en rättighet för företag att kunna göra detta och ska så vara i framtiden men som konsumenter undrar många av oss: vad är det för företag som inte har större tillit till sina kunder och deras föräldrar att det förvägrar 13 eller 14-åringar att köpa en energidricka i veckan i samband med någon aktivitet eller bara för att det är gott? Vad är det för företag som idiotförklarar sina egna kunder till den milda grad dessa inte har rätt att köpa en Red Bull men kan i samma butik kan köpa 10 muggar kaffe om dagen och kuta omkring energisk av koffein?

Och varför 15 år? En myndighetsålder hade varit logisk på något sätt men 15 årsgränsen avslöjar hur ogenomtänkt och godtyckligt hela påfundet är. Det ska bli spännande att följa utvecklingen om vilka företag och butiker i Sverige som lever i det föräldrafria Sverige och vilka som faktiskt ser kunderna för vad de är: ansvarstagande människor där den överväldigande majoriteten faktiskt mår bra av och kan ta eget ansvar. För andra handlar det om stöd och rådgivning men också en diskussion med föräldrarna ifall det sker i samband med skolaktiviteter. Förbud måste alltid vara sista utvägen.

När socialismen är tillbaka i Sverige på allvar sedan kalla krigets dagar kommer det att vara i form av doktorer i vita rockar, folkhälsopolitiker i kostymer och butiksbiträden i uniform som vill reducera allt självbestämmande till den grad att vi inte ens anses kapabla nog att avgöra vad och i vilken utsträckning dricka eller mat ska konsumera. Det måste vara höjden av ogiltigförklarande av frihet, valfrihet och självbestämmande. Om man inte över huvud taget anses själv kunna avgöra hur mycket av något som ska konsumeras – hur ska vi då förklara rätten att välja långt allvarligare saker som skola, sjukhus eller för den delen bostad?

Någon annan vet alltid bättre än dig själv. Därför ska du inte själv bestämma. Sådan är socialismen och den har precis flyttat in i hyllorna på Pressbyrån.

Annonser

Ett svar to “Föräldrafritt Sverige?”

  1. Rödlöken Says:

    Meh…
    Staten är ju kapitalen och allas samevete.
    I Sverige är du alltid oskyldig även om du skadar dig själv medvetet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: