Obamas ekonomiska politik

USA:s president Barack Obama är en ekonomisk katastrof för världens lågkonjunktur. Det finns inga besparingsåtgärder eller andra reformer som pekar på att USA bryter med sitt enorma underskott i statens finanser, det finns inga tecken på att öppna upp landet mot omvärlden snarare precis tvärtom. Det finns en omåttligt impopulär sjukvårdsreform i sikte som istället beräknas kosta ytterligare skattemiljarder samtidigt som delar av biltillverkningen förstatligats.

För en svensk väljare är det här dåliga nyheter eftersom vi som ett öppet litet land är starkt beroende av frihandel och framgångsrika ekonomier i vår omvärld. Vår inställning måste vara att gå stärkta ur den ekonomiska krisen tillsammans med EU, USA och resten av världen som drabbas hårt av både finanskris och lågkonjunktur. Därför behöver vi frihandel, öppenhet och samarbete. Redan i valrörelsen vädjade Obama till protektionismens anhängare och fiskade röster i ekonomiskt grumligt vatten. Nu iscensätts handelskrigen när udden riktas mot Kina.

I Sverige råder stor politisk enighet från socialdemokraterna till moderaterna om att frihandel gynnar vårt land och vår omvärld. Jag är stolt över Sveriges öppenhet mot omvärlden även historiskt med låga tullar mot omvärlden under stora delar av 1800-talet, vilket lade grund för vår moderna ekonomi och det välstånd som vi än i dag åtnjuter. Det kan tyckas vara en skitfråga men jag kan garantera att frihandel i många fall är skillnad mellan livet och döden för världens fattiga som behöver mer frihet. I den delen är Barack Obamas ekonomiska politik ett misslyckande.

Annonser

4 svar to “Obamas ekonomiska politik”

 1. Rödlöken Says:

  FEL FEL FEL!!!
  Din första tanke är riktad mot en egoistisk tanke.
  Dvs att gynnar det inte Sverige gynnar det ingen.
  I Sverige råder det inte en stor enighet utan en stor illusion om varifrån Sveriges industriella verksamhet egentligen kommer utifrån.
  Att ljuga om detta är knappast smickrande varken från Socialdemokrater eller Moderater då eran politik hade satans lite med saken att göra.
  Sverige industriella storhet kom utav en enda orsak och inget annat..Världskrig!
  Med det mesta av Europa demolerat var Sverige ett av dom få länder med en infrastruktur intakt.
  Vad jag evt så sålde Sverige t.o.m kanske inte vapen men saker som pluntor o.s.v till Tyskland under krigstid.
  Efter kriget hade Sverige en pågående uppbyggnad pga av kriget då Sverige la sig utanför.
  Med en intakt infrastruktur kunde Sverige sälja till resten av Europa ganska enkelt så allt annat var sönderbombat.
  Det som gör mig pissed är att ni med Socialdemokreterna hävdar att valet att offra liv var värt den välfärd resten av europa betala.
  Sanslöst!”
  Sverige är väl ett av dom fegaste och ynkligaste folken i världshistorien om detta är den generella uppfattningen.

 2. André Assarsson Says:

  Rödlöken,

  Det är helt befängt att påstå att svenskt välstånd är sprunget ur krig och elände i omvärlden. Lika lite som att jag på sikt blir rikare av att mina grannars hus brinner ned till grunden blev Sverige rikt till följd av mindre välstånd i vår omvärld. Själva ”uppbyggnaden” efter kriget kan möjligen förklara den _relativa_ rikedomen länder emellan eftersom det är en dyrbar process att återställa allting men räknat på decennier efter decennier så spelar världskrigen en marginell roll för det samlade välståndets framväxt i länder.

  Det handlar om grundläggande institutionella förändringar där företagsklimat, skatter, tullar, förutsättningar för att kunna handla och bygga ett land med välstånd spelar roll. Sverige avreglerade sin ekonomi på ett fantastiskt sätt och perioden mellan 1870 och 1970 brukar kallas för ”det svenska miraklet” när vi genom 100 år av stundom världens ledande tillväxt gick från ett fattigt jordbrukarsamhälle till en modern marknadsekonomi. Enligt OECD var Sverige världens tredje rikaste land räknat per invånare på 1970-talet. Sedan dess har vi halkat efter men håller fortfarande en ledande position i världen.

 3. Andreas Malmberg Says:

  Sen är det en annan sak att Obamas ekonomiska politik tar sig grund i
  a) Arvet från herr Bush
  b) Politiska visioner som handlar om att säkerställa att man ska ha rätt till sjukvård, även om föds in i en familj utan sjukförsäkring

  Bortsett från att jag tycker att du tolkar det amerikanska underskottet fel så är det bara att konstatera att din makro-analys (som grundar sig på effekterna av underskottet) är grym och att jag håller med om att alla inskränkningar mot frihandel innebär ett hot mot den svenska ekonomin är helt korrekt.

 4. Rödlöken Says:

  André Assarsson:
  :P
  Det är inte för inte som Tyskland är en av våra största inköpare av vår export.
  Både då och nu.
  Ganska snabbt upprättade regeringen en hel del exportförbud för att kunna klara av den inhemska marknaden, men man var tvungna att, som tidigare, exportera stora mängder järnmalm till Tyskland (tio miljoner ton), främst för att undvika repressalier från Tyskland.

  Det välstånd som byggdes upp i Sverige under 1900- talet var bland annat ett resultat av svensk export. Sverige exporterade framgångsrikt till de dåvarande nya marknaderna, Europa och USA. Svenska företag etablerade sig på plats för att söka tillväxtmarknadens möjligheter och komma närmare kunderna. Framtidstron var stark och hjulen snurrade snabbt. Idag är alla de länderna med i OECD. Deras marknader är mogna, tillväxten måttlig och konkurrensen hård.

  Sverige förlorar marknadsandelar gentemot konkurrentländerna i exporten till utvecklingsländer och de stora tillväxtmarknaderna.

  Jag finner det smått befängt att leva i den tron att våra största(Europa och USA)importörer under 1900-talet importerade för fredligt bruk.
  Mellankrigstiden och efterkrigstiden speciellt för Europa som hade stor del av sin infrastruktur sönderslagen behövde det mesta till återuppbyggnad.
  Mjo Sverige byggde mycket av sin förmögenhet på andras olycka.
  Självklart har andra beslut gjort att Sverige vuxit med sin export.
  Men det hade inte gått lika lätt och snabbt utan kriget.
  Att tro att det inte är så är mer än befängt då det är dokumenterat :P

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: