(S)kattechocken drabbar låginkomsttagare

Dagens chockbesked till Sveriges låg- och medelinkomsttagare från socialdemokraterna är att deras skatter ska höjas, det ska bli mindre lönsamt att arbeta samtidigt som bidragen ska höjas för alla som inte arbetar. Vad som är värre än att regeringens arbetslinje ställs mot bidragsträsket är en vardag som går ihop vid månadens slut ställs mot fattigdomsfällan. Vad socialdemokraterna inte berättar när det talas om att ”den med goda inkomster ska bidra mer” är att deras politik innebär höjd skatt för en vanlig arbetstagare med 1500 kronor i månaden. Uppenbarligen betraktas lärare, sjuksköterskor och vaktmästare som förmögna i Mona Sahlins Sverige.

Den osolidariska bidragspolitiken motiveras med satsningar på välfärden men vad Mona Sahlin inte förstår är att vi bara har råd att satsa på välfärden om fler arbetar och färre lever på bidrag i utanförskap. När fler arbetar ökar skatteintäkterna samtidigt som utgifterna minskar. Det ger mer resurser till välfärden. Om en arbetslös person får ett arbete under ett år förbättras de offentliga finanserna med nästan 300 000 kronor, enligt Finanspolitiska rådet. Det är ju så vi får råd med en skola i världsklass, en sjukvård med tillgänglighet och klarar konkurrenskraften.  Allt detta får vi andra lära oss redan på högstadiet i samhällskunskapen men Mona Sahlin och Thomas Östros lever i sagornas värld där ett knapptryck i riksdagen trollar fram pengar utifrån tomma intet.

Sverige har inte råd med skattechocker i den allvarligaste lågkonjunkturen i modern tid utan behöver ledarskap och ansvarstagande för att gå stärka ur krisen. Alliansregeringen har lyckats stärka arbetslinjen med lägre skatter för de som tjänar minst. Det har gjort det möjligt för butiksbiträden, sjuksköterskor och metallarbetare att kunna påverka sin egen situation samtidigt som de offentliga finanserna stärkts. Dagens (s)kattechock riskerar skapa både ett fattigare och mer orättvist Sverige där bördan läggs på helt vanliga arbetstagare. Kanske är det dags för Mona Sahlin att också sjunga den bortglömda tredje versen av internationalen på partikongressen i oktober: ”Vi under skatter digna ned”.

Annonser

17 svar to “(S)kattechocken drabbar låginkomsttagare”

 1. Oscar Says:

  Med tanke på att Alliansregeringen lett Sverige in i en extremt hög arbetslöshet så köper jag inte dina argument för fem öre. Det enda som händer under vår nuvarande regering är att de som har det väldigt svårt får det svårare. Man försöker få alla att arbeta, trots att arbeten inte finns samtidigt som vissa är för sjuka/skadade för att kunna ta ett arbete. Som många andra tidigare påpekat måste det väl vara vettigare att de som är unga o friska får konkurrera om de fåtal lediga jobb som finns för en person utan adekvat utbildning, istället för att de som ändå inte kan utföra jobbet till kanske bättre effektivitet än 50% ska få jobbet pga att regeringen anser att det värsta som finns i livet är att få ersättning för att man är sjuk.

 2. Rolf Says:

  Och var ser du förslaget om att höja skatterna för låginkomsttagare???
  För mig och 95% av Sveriges befolkning så är 1 miljon i inkomst inte att vara låginkomstagare?

 3. Poul-Erik Jensen Says:

  Du har inte en aning om vad du pratar om – du tror saker, ljuger om andra saker, och undanhåller en hel del saker. Få rätt på fakta innan du börjar dra slutsatser. S vill återinföra förmögenhetsskatt och höja inkomstskatten för HÖGINKOMSTTAGARE…..sådan som du bl.a. som tjäner miljoner i lön som betalas med partibidrag av våra skattepengar.
  Dessutom har ju Alliansen infört nya bidrag (vårdnadsbidrag) (Nystartsjobb) osv……så ni är inte så jävla mycket emot bidrag heller.
  Sluta upp med Timbro-propagandan och börja använda insidan av huvudet istället innan du uttalar dig.

 4. André Assarsson Says:

  Oscar,

  Arbetslösheten har drabbat hela västvärlden på grund av en finanskris och global lågkonjunktur. Att beskylla regeringen för denna är vare sig ärligt eller konstruktivt. Det viktiga är att föra en debatt kring med vilken politik och hur vi går stärkta ur krisen. Där ställs regeringens arbetslinje mot vänsterexperimentets bidragsträsk.

  Givetvis ska alla som vill och kan arbeta också bidra till välfärden som skattebetalare men bara genom fler i arbete med lägre skatter kan vi fördela större resurser. Allt annat leder till ett fattigare Sverige – både för arbetstagare men framförallt för sjuka som behöver resurserna och stödet.

 5. Hannes Says:

  ”Osolidariskt”, ”orättvist” ”fattigare.” Vilka ord du skriver. Sticker ju lite i ögonen när man vet vilken politik moderaterna i praktiken genomför. Utförsäkra sjuka, det är solidariskt eller? Det är väl höjden av solidaritet. Jag kan bara dra en slutsats av er politik: väldigt få av er är sjuka och ni har ingen aning om hur det är. Någon annan förklaring finns inte. Eller har jag fel? Sitter du med någon obotlig, kronisk sjukdom som drar ner din förmåga till arbete?

 6. André Assarsson Says:

  Rolf,

  Socialdemokraterna har sagt nej till regeringens jobbskatteavdrag som inneburit 1500 kronor mer i månaden för helt vanliga arbetstagare. Detta motsätter sig socialdemokraterna helt och hållet, därmed kan vi förvänta oss skattehöjningar i motsvarande grad för dessa grupper. Allt detta är sossarna både öppna och ärliga med.

  Dagens utspel är ett sätt att flirta med väljarna ytterligare men Mona Sahlin glömde berätta i dagens utspel att partiet sedan tidigare redan utlovat skattechocker för andra grupper än den med över 1 miljon i årslön och dyra fastigheter. Sedan vi vet av erfarenhet av taxeringsvärdena och fastighetsskatter slagit helt snett och även det drabbat fattiga pensionärer. Men det har alliansregeringen som bekant redan åtgärdat genom slopandet av fastighetsskatten.

 7. André Assarsson Says:

  Poul-Erik,

  Att Mona Sahlin skriver ”höginkomsttagare” är inte samma sak som att det faktiskt innebär just människor med höga inkomsttagare i praktiken. Vi bör alla förhålla oss kritiskt till politiker och deras utspel eftersom myntet alltid har fler sidor. Så även det socialdemokratiska.

  Vi vet att sossarna sagt NEJ till jobbskatteavdragen som regeringen infört och det innebär höjda skatter på till 1500 kronor i månaden för LO-arbetare, städare och butiksbiträden. Det är dessa som benämns som ”höginkomsttagare” när politiken – inte retoriken – granskar på allvar.

 8. Claes Says:

  Hejsan Oscar. Jag vill att du ska läsa igenom det du just skrev. Om du inte klarar det själv så kan ja gå igenom det med dig.. Du börjar med att alliansregeringen har lett in Sverige i extremt hög arbetslöshet… Du kanske inte kände till det men vi har drabbats av den absolut värsta krisen i modern tid och Sverige har stått väldigt bra jämfört med andra länder. Lite fakta verkar du också behöva. Mitten på 2007 så gav sig moderaterna ut på en vårkampanj för att informera om det vi faktiskt har gjort för Sverige. En av sakerna som vi stolt kunde presentera var att på 1 ½ år så hade 167 000 människor lämnat utanförskapet och gått in i arbete. Så kommer vi till att svårt har blivit svårare… De som tidigaren hade svårt att leva på sin lön har numera över 1300kronor mer varje månad. De som är sjuka har fått mer hjälp att komma tillbaka till arbetet. Jag ser inget problemet med att göra det mer lönsamt att arbeta samt hjälpa de som är sjuka? En lektion i hur ett samhälle fungerar ska jag även ge dig. Du skriver att det inte finns några jobb och vi försöker pressa alla att få jobb. Jobb bidrar alltid till fler jobb då människor får mera pengar att spendera, spenderas det mera måste det produceras mera och då måste det produceras mera och då behövs fler som arbetar.

 9. Jytte Guteland » Blog Archive » Den moderata socialbidragschocken Says:

  […] redan drabbat Sverige, André! Under det senaste året har socialbidragen ökat med en miljard kronor. På vilket sätt stärker […]

 10. Andreas Says:

  En vanlig LO arbetare har inte fått några 1500 kr mer i månaden av jobbskatteavdragen, det visar varenda undersökning gjord på området och sossarna vill inte höja skatten med några 1500kr i månaden för en normalinkomsttagare.

  Lögner verkar vara allt ni Moderater har att komma med, jag är långt ifrån sosse men Moderaternas ständiga lögner gör att jag funderar starkt på att rösta på något parti inom vänsterblocket.

 11. scaber Says:

  Det tråkiga André är att du använder cirkelresonemang för att få en poäng.

  ”Socialdemokraterna har sagt nej till regeringens jobbskatteavdrag som inneburit 1500 kronor mer i månaden för helt vanliga arbetstagare. Detta motsätter sig socialdemokraterna helt och hållet, därmed kan vi förvänta oss skattehöjningar i motsvarande grad för dessa grupper. Allt detta är sossarna både öppna och ärliga med.”

  Detta är inte vad som står i artikeln, inte heller har det varit med i deras skuggbudget.

  Varför är det så svårt att argumentera mot det som faktiskt står skrivet?

 12. Johan Says:

  Förlusten då, Måna?

  Den nya förmögenhetsskatten kan i bästa fall inbringa 4 miljarder till statskassan.

  Hur många miljarder förlorar statskassan på utebliven skatt på avkastning av kapital som flytt utomlands?

  Jag vill veta!

 13. Johan Says:

  Att höja skatten för de få som tjänar mer än en miljon om året ger bara felräkningspengar till statskassan.

  Sahlin måste för att betala alla bidrag och icke-produktiv sysselsättning som hon utlovar höja skatten rejält för den stora massan av skattebetalande låginkomsttagare. Annars blir det inga pengar.

  Så, huka er alla låginkomsttagare. Skattmasen kommer!

 14. Herman R. Danielsson Says:

  Men herre Gud. Inser inte ni socialister att vad som står på AB i mångt och mycket är propaganda? Som ni dessutom för vidare in på denna blogg, för att nämna en. Jo det gör ni förstås, men ni förstår tydligen inte vad ni propagerar för. Ni kört på i samma anda som alltid. Inget nytt någon gång.

  Sahlin vill höja skatten som alltid. Detta är dock bara ett litet steg. V och MP vill höja skatterna BETYDLIGT mer och SNABBARE.

  Det André förstår men som ni andra inte gör är att man får läsa mellan raderna. S, V och MP står för en skattehöjningspolitik som ska återställa ”ordningen”. Alltså kan ALLA räkna med höjd skatt. Alla som jobbar. Det är SKILLNADEN mellan en Allians och en röra.

  Dessutom, en Allians vet va de vill, en röra drar uppenbarligen åt olika håll.

  Mantrat att ”vi ska i god tid innan valet ge väljarna ett alternativ” börjar bli tröttsamt. Det är bara ett ynka år kvar och har man inte kommit längre i dagsläget är det inte att man blir ”lätt” misstänksam…

  Oppositionen är inget annat än ett experiment som inte ens har börjat att testas än. Ändå så ser jag stora tunga mörka moln hopa sig på himmlen.

  Låt svensken få tänka och jobba lite själva som omväxling!

 15. Rödlöken Says:

  Fantastiskt att så många bidragstagare blir förbannade.
  Kanske dom nu måste göra nåt?
  Jag förundras över hur det kunnat undgått människor att en finansiell kris har uppstått.
  En världskris utan dess like enligt många experter då hela världen är indragen i den.
  Att i det andetaget inte förstå att exempelvis Sverige som är ett exportberoende land inte kommer drabbas är komiskt och bevittnar mångas låga intelligens och förståelse av hur ett land och ekonomi fungerar.
  Vad många inte heller verkar förstå är ju att det är en omöjlig ekvation att ha höga offentliga utgifter om skatteintäkterna inte täcker dessa.
  Under många år har beskattningsbart kapital försvunnit utomlands eller inte plockats ut som lön pga hög skatt.(och nej pengarna ligger inte kvar i bolaget)(om du inte fattar fråga innan du bräcker ur dig saker)
  Den progressiva skatteskalan har därför gjort att återinvesteringar i Sverige varit obefintlig.
  Jag finner det också ganska löjeväckande hur man rent generellt kan förorda högre skatter,Dessa ska enligt vissa gå till Vård,Skolor,Äldre.
  Hur kan man som Socialdemokrat sitta rak i ryggen och säga dessa saker när man under sin mandatperiod med höga skatter demonterade just dessa saker?
  Svensk skola inte alls vad den en gång i tiden var.
  Likaså är det med sjukvård samt äldre.
  Man t.o.m ”lånade” runt 350 miljoner ur pensionärernas portmonnäer.
  Ingen återbetalning gjord.
  Jag säger inte att Socialdemokraterna en gång i tiden var ett parti som var i tiden och deras ideer då fungerade.
  Det gör dom inte idag.
  Socialdemokraterna har inte haft en enda ny ide på 30 år!
  T.o.m idag är rösten som den alltid varit….Den universala lösningen enligt dom.
  Höj skatterna!
  DÅ kommer allt bli bra.
  Ärligt tror jag inte dom kommer bli nöjda förrän vi har 120% skatteuttag.
  Detta vilket Astrid Lindgren en gång fick känna på.

 16. Peter Andersson Says:

  Ett väldigt trevligt tips: Gör som Scaber. Läs först DN-artikeln. Diskutera därefter förslagen. Gissar att 5/6-delar av använda ord skulle kunna utgå då. Som Scaber skriver och som sägs i artikeln:

  För att få en tydlig fördelningspolitisk profil kommer skatten att höjas på årsinkomster runt en miljon kronor och uppåt. Vi inför också en ny förmögenhetsskatt och skatten på exklusiva fastigheter med ett marknadsvärde på mer än sex miljoner kronor höjs. En fortsatt sänkning av skatten på förvärvsinkomster avvisas.

  Ska bli kul och se om debatten tar en vändning till vad som faktiskt föreslås. Efter det kanske vi också kan ta en vända om ”fördelningspolitik” som det hette. Vet i och för sig att det nu är avskaffat i Sverige men inte en helt tokig tanke att återinföra. Det är min mening :-)

 17. Martin Tunström (s) Says:

  Ur ett historiskt perspektiv vill jag bara påpeka att anledningen till att Internationalen innehåller ”vi under skatter digna ned” är för att då den svenska texten togs fram så såg utgiftsområdena helt annorlunda ut för statsbudgeten. Merparten av budgeten gick till att finansiera försvarsmakten, kungahuset och infrastruktursatsningar. Fattigvård och bildning var väl i huvudsak de områden som tillfördes medel och som var till folkets gagn. Studera man också kontexten så får man ett bättre bild med avsikten:

  ”båd’ stat och lagar oss förtrycka, vi under skatter digna ned, den rike inga plikter trycka, den arme ingen rätt man ger”

  Inte nog med att man ålades att betala skatt som man aldrig såg röken av i form av motpresentationer så förvägrade staten sina medborgare rösträtt, och yttrandefrihet. Jag vill minnas att man också betalade s.k. platt skatt vid den här tiden så skatten slog annorlunda.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: