Knack, knack det är verkligheten!

Enligt SCB:s siffror för år 2007 var det 0.004% av 9361 064 svenskar som hade en taxerad inkomst över 1 miljon dvs. 37 444 st. personer i Sverige som tjänar över en miljon kronor. Det är alltså denna promille som ska stå för hela kalaset för alla andra, enligt socialdemokratisk retorik som inte går ihop i faktisk ekonomisk politik. Nej, jag utkräver intellektuell ärlighet från Mona Sahlin och Thomas Östros som ska kunna titta en metallarbetare i ögonen och säga: ”Nu drar vi bort 1 500 kr i månaden av din lön, det är färdigjobbat för din del!” inför valet 2010.

Därför att det är precis det som deras ekonomiska politik innebär. För att kunna satsa måste pengarna komma någonstans ifrån och det är låg- och medelinkomsttagare som under skatter dignar ned. De som tjänar minst drabbar som allra värst av skattechocker. Sådan är verkligheten och politisk retorik ser väljarna igenom.  Bluffen kommer att synas i god tid innan valet, oavsett hur mycket klasskampsretorik som förs på DN Debatt.

Tipstack: Lorri Mates

Annonser

6 svar to “Knack, knack det är verkligheten!”

 1. Erika Says:

  jag undar vad sverige ska göra då? vad vill moderaterna göra? hur tar vi oss ur krisen`? hur ska vi hjälpa alla som blivit arbetslösa? VAD, HUR NÄR?

  just nu lutar min röst starkt på en röd-grön regering, för jag har inte förstått eran politik, mer än att ni inte vill höja skatterna, men inte vad som vill ni göra?…

 2. Anton Dackenberg Says:

  Det är ju också låg- och medelinkomsttagare som får tillbaka mest på skatten via välfärdstjänsterna, som ges efter behov (och behoven är i regel större hos mindre socioekonomiskt gynnade grupper). De är de definitiva nettovinnarna på ett generellt välfärdssystem med höga omfördelande skatter.

  ”De som tjänar minst drabbar som allra värst av skattechocker.” skriver du, vilket visar på vilken förståelse av inkomstspridningen du har. De som tjänar minst har i regel inget jobb att gå till och tjänar inte en krona på ett moderat jobbskatteavdrag – inte heller förlorar de något på höjd skatt på arbete, fastighetsskatt eller förmögenhetsskatt. Däremot förlorar de stort på sänkt a-kassa och sjukförsäkring samt nedskärningar i vård och skola, vilket bekostar era skattesänkningar.

  Har du ett jobb tjänar du per automatik ganska hyggligt (även om ni förstås vill sänka lägstalönerna för t.ex. ungdomar och inom många andra yrkesgrupper), och du tillhör definitivt inte den fattigaste decilen av befolkningen.

 3. Anton Dackenberg Says:

  Dessutom visar siffror från RUT (Riksdagens utredningstjänst) att de 20 procent med högst inkomster har fått närmare hälften av inkomstförstärkningarna. Snacket om att skattesänkningarna ”riktas främst till låg- och medelinkomsttagare” klingar oerhört falskt. Sådana riktade skattesänkningar är nämligen nästan omöjliga att utforma utan stora marginaleffekter som följd, och det är nog alla riksdagens partier eniga om att man vill undvika. Vill man istället konkret förbättra låg- och medelinkomsttagares ekonomiska situation bör man höja golv och tak i a-kassan samt sjukförsäkringen samt skjuta till mer pengar till välfärdsstjänsterna, det ökar både privat konsumtion och sysselsättning – något som moderaternas skattesänkningar inte har gjort.

  http://www.e24.se/pengar24/dinekonomi/familjeekonomi/artikel_38105.e24

  http://www.e24.se/pengar24/dinekonomi/familjeekonomi/artikel_39023.e24

 4. Langkilde » Där kom den! Says:

  […] För att få svar på hur många som tjänar över en miljon, och hur många som alltså förväntas stå för kalaset, kan vi vända oss till Assarsson. Enligt SCB:s siffror för år 2007 var det 0.004% av 9361 064 svenskar som hade en taxerad inkomst över 1 miljon dvs. 37 444 st. personer i Sverige som tjänar över en miljon kronor. Det är alltså denna promille som ska stå för hela kalaset. – Assarsson […]

 5. Rödlöken Says:

  Erika säger:
  september 9, 2009 kl 11:12 f m

  Kontisgt att du inte förstår för ingen regering har väl på bra länge varit så tydliga med vad dom velat.
  Det är synd att denna världskris satte så många käppar i hjulen inte bara för Sverige.
  Den som har absolut mest otydlig förklaring till sin politik är just dom rödgröna.
  Höja skatten och till gamla nivåer och lite därtill sedan har dom inte förklarat ett smack.
  Vården kommer inte bli bättre.
  Du kommer inte få mer för pengarna utan mindre.
  Kapital och jobb kommer försvinna utomlands.
  Vet redan dom som planerar att ÅTERIGEN inte deklarera sin förmögenhet.

 6. Rödlöken Says:

  Att skjuta till mer pengar till A-kassa är ju kontraproduktiv!”?
  Det visar all forskning…Failure.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: